Tips Membantu Ibu Berpantang Agar Tidak Terseksa Sebab Sembelit

Assalamualaikum,

Sembelit

Sembelit selepas bersalin adalah perkara normal yang berlaku kepada ibu yang sedang berpantang. Namun, jangan terkejut, kalau ada di antara teman-teman anda membuat pengakuan, bahawa dia serik untuk mengandung, hanya kerana dia dah merasai betapa terseksanya sembelit semasa berpantang. Sembelit semasa berpantang, jika dibiarkan, boleh mengundang kepada penyakit buasir. Bahaya tu.

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya sembelit kepada ibu selepas bersalin. Antaranya:

Terdapat sebab-sebab fizikal anda mungkin tidak boleh menggerakkan usus:

  • Jumlah progesteron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak sembelit semasa hamil.
  • Sistem pencernaan anda berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
  • Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus anda berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.

Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:

  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
  • anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
  • anda mendapat jahitan.

 

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Sembelit Semasa Berpantang

  1. Amalkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti buah-buahan dan banyakkan pengambilan air
  2. Bangunlah dari katil anda sebaik sahaja bersalin dan berjalanlah. Ini kerana, bila anda baring dan duduk terlalu, ia boleh membuatkan sembelit anda menjadi lebih teruk.
  3. Jangan diendahkan perasaan yang ingin ke tandas, hanya kerana anda rasa takut. Cubalah untuk duduk di tandas hospital dan jangan menenggek.
  4. Pengambilan 4 tablets ostematrix Shaklee secara konsisten semasa hamil dan diteruskan sehingga berpantang, sangat membantu ibu berpantang untuk tidak mengalami masalah sembelit.

Untuk mengetahui lebih lanjut cara duduk yang sesuai untuk membuang semasa berpantang, klik SINI.

Bagaimana Ostematrix Shaklee membantu Ibu Berpantang

Bahan dalam Ostematrix yang membantu mengatasi masaalah sembelit adalah Magnesium. Bagaimana Magnesium bertindak membantu mengatasi masalah sembelit?

  • Magnesium meningkatkan kandungan air di dalam usus dan membantu menggesa berlakunya pristalsis ( gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Pristalsis juga menolak makanan ke perut.
  • Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:

1) Magnesium merehatkan otot dalam usus. Ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.

2) Magnesium menarik air. Ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.

Disebabkan magnesium akan menarik air, jadi dinasihatkan untuk minum air lebih banyak bagi memudahkan proses pelawasan. Sangat digalakkan untuk ambil Ostematrix ni bagi ibu berpantang yang mengalami masaalah sembelit kalau takut jahitan terbuka.

Kat sini, saya nak berkongsi satu video customer yang menceritakan betapa terseksanya sembelit dalam pantang, sampai dia rasa serik nak bersalin! Selain itu, beliau juga ada berkongsi beberapa tips bagi membantu mengelak sembelit. Jom tengok. 🙂

 

 

Ingin mendapatkan ostematrix Shaklee? Boleh order sendiri menggunakan kad kredit atau kad debit dengan hanya klik link e-sell di sebelah. Kalau nak order melalui saya terus pun boleh.


 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

 

VIVIX Membantu Ibu Berpantang Cepat Pulih

Assalamualaikum,

Apa khabar anda hari ni?

Hari ini, saya nak berkongsi dengan anda, testimoni rakan SID saya, yang mengambil Vivix, sebagai salah satu vitamin yang beliau ambil semasa berpantang. Jom dengar perkongsian beliau.

______________________________________________________________

Credit: Master Hadha

Saya suka minum Vivix. Semasa saya tour di Europe tahun lepas, Vivix memang teman setia saya. Tak silap saya satu botol Vivix tu saya habiskan dalam masa 16 hari di sana. Memang intensif minum sebab saya belum 2 bulan bersalin masa tu, dan travelling sendiri dengan 2 orang kanak-kanak dan seorang bayi pada saat nak masuk musim sejuk, memang mencabar!

Ada beberapa suplemen lain saya ambil masa tu, seperti Vitalea, Nutriferon, Zinc, ESP dan B Complex. Semua penting sebab saya masih dalam pantang bersalin kiranya. Organ dalam saya dan baby Am masih belum cukup kuat. But thanks to Shaklee supplements, saya berjaya lakukannya!

Sampai sekarang, saya masih amalkan minum Vivix. Satu sudu kecil setiap hari. Vivix ni “botanical beverage” so bancuhlah dengan segelas air sepatutnya. Lagipun kadar penyerapan lebih baik begitu. Saya pula suka rasa masam Vivix tu, so saya memang telan yang original pekat tu je.

Saya menyusukan anak, dua orang iaitu baby Am dan kakaknya Bella yang berumur 2 tahun lebih. Alhamdulillah, production susu macam sediakala. Rasa susu tu dah confirm sedap sebab Bella masih gian nak menyusu macam baby. Tapi, ini sayalah. My very own experience.

Efek Vivix pada saya? 

  1. Tubuh saya cepat recover lepas bersalinkan Am, sebab tu saya mampu ke Europe dan pulang dalam keadaan sihat. Alhamdulillah.
  2. Wanita dalam pantang suka badan rasa hangat-hangat kan? So, Vivix is the best choice for me.
  3. Badan saya kuat dan bertenaga walaupun sibuk dengan pelbagai urusan yang menuntut perhatian. 
  4. Imun badan saya kuat. Alhamdulillah saya belum demam lagi sejak lahirkan baby Am walaupun life saya sangat sibuk. Letih tu biasalah sebab saya breastfeed dua orang anak, kan?

 

__________________________________________________________________

Anda berminat untuk membeli Vivix untuk diri sendiri dan ahli keluarga anda? Klik button di bawah sekarang untuk membuat pembelian. 🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

TESTIMONI SUPPLEMEN BERPANTANG SHAKLEE

Jika anda masih mencari-cari produk yang anda nak guna semasa berpantang, anda boleh pilih secara tradisional iaitu jamu atau mengambil vitamin sahaja. Pilihan saya??? sudah pastilah Shaklee.. Saya sudah merasainya.. Saya sudah mencubanya.. Memang pengambilan vitamin Shaklee lebih berkesan untuk saya, berbanding produk lain. Syukur sangat-sangat, sebab saya kenal Shaklee semasa saya sedang hamil..

Sebenarnya, ramai dah ibu-ibu muda sekarang yang lebih suka memilih supplemen Shaklee untuk di ambil semasa berpantang, berbanding memilih produk lain. Nak tahu kenapa??? meh, baca apa komen customer yang telah mencuba set berpantang shaklee.

saya sendiri pun sangat berpuas hati. antara supplemen yang saya tambah selain dari yang customer ni ambil adalah vivix, alfalfa complex dan collagen powder.. hasilnya????????? memang best sangat..hehee..

________________________________________________________________

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee