SHAKLEE EFFECT #15: Panduan Mengatasi Masalah Keguguran Rambut Di Kalangan Wanita Bertudung

Assalamualaikum,

Saya akui, sebagai seorang wanita, kalau boleh serba serbi nak kelihatan cantik. Dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki. Sebab itu, tidak hairanlah, kalau di Malaysia sahaja, terdapat begitu banyak spa, salon-salon kecantikan.

Antaranya ialah, salon kecantikan rambut, salon penjagaan tubuh badan serta salon menghias kuku. Betul kan? Bagi yang pernah pergi ke salon-salon ini, pasti anda sedar betapa bayarannya, boleh dianggap sebagai berbaloi dengan hasil yang anda akan terima.

Sejauh mana tu kebaloi-an yang anda bakal terima untuk sekarang dan untuk jangka masa panjang?

Bila bercerita mengenai salon kecantikan rambut, anda tahu tak, rambut mengalami masalah keguguran yang anda alami sekarang adalah disebabkan oleh syampu-syampu serta perapi yang mengandungi bahan kimia. Mungkin kalau di rumah, anda akan memastikan bahawa syampu serta perapi mesti bebas dari bahan kimia. Tapi, kalau di luar rumah, ia bukan dalam kawalan anda. Betul kan?

Oleh sebab itu, jangan hairanlah, bila usia semakin meningkat, tidak kira wanita tidak bertudung atau bertudung, tetap akan mengalami masalah yang sama, iaitu masalah keguguran rambut dan kelemumur. Antara bahan kimia yang terkenal dalam syampu, adalah Sodium Laureth Sulphate. Cuba tengok syampu di rumah anda sekarang, ada tak bahan kimia yang bahaya ini.

Bak kata orang, “mencegah lebih baik dari merawat’. Kalau nak selamat sekarang dan untuk jangka masa panjang, baik pilih syampu organik, yang saya percaya, sekarang ni ramai dah penjual yang menjualnya. Jangan tunggu sampai rambut semakin menipis akibat keguguran rambut yang teruk, baru nak kalut cari syampu untuk lebatkan rambut semula, yer. 🙂

Antara syampu yang bebas dari bahan kimia, yang merupakan produk keluaran Shaklee adalah Syampu Prosante.

Syampu prosante ini sangat membantu untuk anda yang ada masalah keguguran rambut, rambut nipis serta rambut berkelumur. Syampu prosante ni, sangat recommended kepada anda yang bertudung. Memang pilihan yang terbaik.

Nak dengar perkongsian dari seorang sahabat yang juga ada masalah rambut? Jom dengar perkongsian beliau dan bagaimana cara beliau mengatasi masalah keguguran rambut. Semoga bermanfaat yer. 🙂

 


PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

 

 

Tip Atasi Masalah Rambut Beruban Di Usia Muda

Assalamualaikum,

Pernah tak anda ternampak rambut putih terkeluar di celah-celah rambut hitam semasa anda sibuk menyikat rambut semasa hendak turun ke tempat kerja? Bagaimana kalau rambut putih tu bukan setakat sehelai rambut, tapi hakikatnya jumlahnya lebih banyak dari yang anda jangkakan. Bahkan anda, sering di ejek oleh rakan sekerja, bahawa anda dah beruban, padahal umur baru 24 tahun. Macam mana tu? hehee..

Sebelum saya bercerita mengenai vitamin Shaklee yang sesuai anda ambil, jom kita lihat dahulu, kenapa ia boleh berlaku? 🙂

Apakah Faktor Rambut Beruban?

  1. Keturunan
  2. Kekurangan vitamin B Complex dalam diet harian
  3. Merokok
  4. Tekanan dalam kehidupan seharian

Cara Mengatasi Masalah Rambut Beruban di Usia Muda :

1. Elakkan stress

Tekanan yang sering dialami remaja pada zaman moden kini adalah salah satu penyebab munculnya uban kerana tekanan daripada pelajaran di sekolah atau di kolej. Dibebani dengan masalah-masalah tidak dapat menyiapkan bebanan tugasan kolej. Stres adalah faktor penyebab timbulnya penuaan pada rambut. Remaja perlulah lebih santai dalam mengatasi dengan itu dapat mencegah uban daripada terus timbul sebelum waktunya.

2. Jaga kebersihan kulit kepala

Menggunakan syampu yang sesuai untuk rambut agar kulit kepala dan rambut lebih sihat. Penggunaan syampu anti penuaan dan limau purut mampu mengatasi masalah rambut beruban.

3. Amalkan corak pemakanan yang sihat

Malnutrisi adalah salah satu penyebab timbulnya uban atau penuaan pada rambut. Diet secara berlebihan mengakibatkan kurangnya kandungan gizi yang diperlukan dalam badan dan ini menyebabkan tumbuhnya uban pada rambut. Cuba aturkan pola pemakanan yang baik dan seimbang supaya dapat mencegah masalah rambut beruban ini dengan cepat.

4. Keperluan zat besi

Tubuh badan manusia memerlukan zat besi yang tinggi dan apabila kurangnya zat besi akan munculnya uban pada rambut. Zat besi membantu memberikan zat warna pada rambut lalu rambut akan tumbuh dengan subur dan kehitaman. Makanan yang seperti sayur bayam dan buah lemon membantu anda mendapatkan kandungan zat besi yang tinggi dalam badan. Dalam hal ini Vita-Lea Iron Formula juga boleh membantu. Insya Allah.

5. Rawatan yang teratur

Tidak perlu ke salun kecantikan rambut untuk mendapatkan rawatan ini kerana dengan rawatan sendiri juga mampu mencegah rambut daripada penuaan. Usap campuran labu dan minyak kelapa pada rambut sekurang-kurangnya lebih satu jam pada rambut kemudian bilas. Lakukan secara teratur agar dapat mencegah terjadinya tumbuh uban pada rambut anda.

Akhir kata, amalkanlah pemakanan yang seimbang bagi membolehkan rambut anda tumbuh dengan sihat dan kuat. Secara tidak langsung ia boleh mencegah masalah uban pada usia muda. Tak de siapa kot yang nak nampak tua sebelum usia kan? Selain itu, anda juga boleh amalkan B Complex dan Vita-Lea Shaklee untuk memiliki rambut dan kuku yang lebih sihat & cantik. Insya Allah.

set masalah rambut

 

beli sekarang 2

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

Petua Menghitamkan Rambut Yang Beruban

Assalamualaikum,

Pernah tak anda melihat orang muda beruban? Alah, bukan yang banyak macam orang tua, tapi terdapat beberapa helai rambut berwarna putih. Ada sesetengah orang cakap, rambut beruban semasa muda, itu tanda penyakit. haahaa.. Maaflah yer, bukan tak nak percaya, cuma saya bab-bab macam ni, kurang sikit nak percaya. 🙂

Tapi, kalau tanya saya, rasanya mungkin sebab keturunan. Sebab, dalam keluarga saya, keturunan sebelah mak, memang orang muda akan ada rambut beruban, walaupun cuma 4-5 helai. Biarpun, masih usia budak-budak pun, dah ada uban sehelai dua. Syukurlah, saya ikut belah ayah, rambut hitam sampai ke tua.. Ayah walaupun dah tua, rambut tetap hitam. Alhamdulillah.. 🙂

Hari ini, saya nak share sedikit petua menghitamkan rambut. Sebaiknya, anda cuba amalkan semasa masih muda sekarang. Jangan tunggu rambut dah nak putih, baru nak kalut cari ubat segala macam untuk hitamkan rambut. Prevention is better than cure.. kan bagus kalau bertindak awal sebelum terjadi. hehee..

Petua Menghitamkan Rambut Bagi Mengelak Uban

1. Ambil segenggam daun kari dan tumbuk sehingga lumat. Selepas itu, campurkan daun kari yang dah ditumbuk tadi bersama santan pekat dan di rebus. Biarkan rebusan tadi menjadi likat seperti minyak. Tunggu sehingga sejuk dan lumurkan hasil rebusan tadi ke bahagian rambut yang beruban tadi. Sebaik-baiknya, amalkan setiap hari. Biasanya, dalam seminggu, hasilnya dah boleh nampak. 🙂

2. Ambil biji betik yang sudah masak. Selepas itu, goreng biji betik tanpa minyak sehingga hangus. Kemudian, campurkan minyak kelapa bersama-sama biji betik yang dah digoreng tadi. Tunggu sehingga sejuk, dan sapukan ke bahagian kepala dan rambut. Amalkan sehingga anda mendapat hasil yang di inginkan. 🙂

3. Ambil 5 biji buah mengkudu tua yang kuning, 5 helai daun pandan. Kisar kesemua bahan ini dan tapis. Embunkan semalaman dan keesokkan harinya, sapu rata pada bahagian kepala. Amalkan setiap hari.

4. Didihkan 1 cawan kacang hijau bersama 1 cawan air. Pastikan kacang hijau itu tidak pecah. Embunkan semalaman dan tapis. Ambil airnya dan campurkan dengan 3 sudu besar madu asli. Kacau rata dan ratakan pada bahagian kepala. Tunggu sehingga kering, barulah di bilas.

5. Ambil 5 helai daun sirih dan 5 helai daun bunga raya. Ramaskan kedua-duanya serta rendam ke dalam semangkuk air kepala muda. Biarkannya semalaman. Sapukan air rendaman tadi ke seluruh kepala sambil diurut. Biarkan ia kering dan boleh bilas selepas itu.

Petua ni saya ambil dari banyak sumber. Semoga bermanfaat yer. 🙂

Berminat untuk membuat pesanan vitamin untuk rambut atau set penjagaan syampu rambut prosante Shaklee? Boleh klik pada link di bawah. Panduan untuk mengisi borang di bawah, boleh rujuk pada tab ‘Cara Pembelian Melalui E-Sell

 

___________________________________________________________

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee