IBU MENYUSU: 11 Makanan Untuk Menambah Susu Badan

Penyusuan susu ibu adalah yang terbaik. Jom kita tengok, apa juga makanan yang boleh membantu anda untuk meningkatkan susu badan.

  1. Cekur manis
  2. Kacang tanah
  3. Air longan
  4. Halba dan jintan hitam – Cuci halba, keringkan, kemudian simpan dalam bekas bertutup. Antara cara yang paling sesuai mengambilnya dengan tidak memudaratkan appendiks ialah dengan merendamkan sesudu halba dalam segelas air panas selama 15 minit. Tapis dan minum airnya sahaja. Jintan hitam juga boleh di ambil untuk tujuan yang sama dan kaedah yang sama.
  5. Bunga melur – Caranya, daun bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara diwaktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum menyusukan bayi. Bagi ibu yang berhasrat memberhentikan susu ibu pula, gunakan daun bunga melur untuk tujuan ini. Caranya, tumbuk lumat daunnya dan ditampal pada payudara.
  6. Lobak putih – Tidak perlu dimasak dan boleh dimakan begitu saja
  7. Pucuk betik – Air rebusan daun betik muda boleh melancar dan menambahkan susu bagi ibu-ibu yang menyusui bayi mereka dengan susu badan. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.
  8. Tuaman Daun Sirih – Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari sehingga susu badan anda banyak.
  9. Jantung pisang – Boleh di makan sebagai ulam atau sayur
  10. Kurma – Zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu.
  11. Supplemen Shaklee seperti ESP & Alfalfa – dapat membantu memekatkan lagu susu badan di samping meningkatkan lagi susu badan.

set ibu menyusu 3m

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee


 

5 Punca Susu Ibu Merundum

Kebanyakkan ibu yang berminat dengan set Breasfeeding Shaklee adalah disebabkan masalah susu mereka makin merudum, makin lama nampak makin kering. Kadang-kadang, nampak corak penyusuan anak semakin berubah, makin lama makin perlukan banyak susu tapi payudara tak dapat hasilkan mengikut demand anak. Sebelum anda membuat penyelesaian mudah dengan memberikan anak minum susu formula, ada baiknya kita kenali 5 punca susu merundum.

Buat bakal-bakal ibu, saya sarankan agar anda lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan sebelum kelahiran permata hati. Nanti tak delah anda cepat melatah bila tengok susu merudum. 🙂

1. Pam yang tidak kerap

Tahukah anda, untuk hasilkan susu yang melimpah ruah, payudara perlu dirangsang sekerap 2 atau 3 jam sekali. Jangan bosan dan putus asa untuk memerah susu atau pam susu walaupun hasil mula adalah sedikit. Lebih kerap payudara di kosongkan, lebih banyak susu akan dihasilkan.

2. Period

Bila ibu mula period, banyak darah akan keluar. Bila banyak darah keluar, banyak cecair akan hilang dari tubuh, kerana  hampir 91% dari komponen darah merupakan air. Bila tubuh kekurangan cecair, maka susu akan merudum.

3. Kurang makan dan minum

Bila ibu kerap skip makan, tubuh ibu akan kekurangan nutrisi. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan tubuh ibu sukar untuk menghasilkan susu. Pengambilan air juga penting. Air merupakan salah satu komponen utama susu ibu. Kalau badan kering, macam mana pula nak hasilkan susu yang banyak kan? 😉

Tips: Untuk mendapatkan susu ibu yang pekat, banyakkan makan makanan yang ada protein seperti ikan, daging atau ayam. Jika anda mencari supplemen untuk membantu pekatkan susu, anda boleh dapat Energizing Soy Protein (ESP). Ia merupakan sumber protein yang tulen, bebas lemak dan bebas kolesterol.

4. Anak dah mula ‘solid’.

Bila anak dah mula ‘solid’, secara automatik anak akan kurang menyusu sebab dah mula kenyang dengan makanan selain susu. Ibu boleh kerapkan sesi pam, lebih kerap dari sebelum anak mula solid untuk memastikan bekalan susu tidak putus.

5. Ibu stress

Emosi ibu berkait rapat dengan penghasilan susu badan. Bila ibu gembira, hormon oxytocin akan terhasil dan seterusnya ia akan merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu. Jika ibu stress, hormon oxytocin kurang, penghasilan susu akan terbantut.


Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

Set Breastfeeding Basic Istimewa Untuk Ibu Menyusu

Supplemen cadangan untuk set Breastfeeding Shaklee ada bermacam-macam versi, tapi Set Breasfeeding Shaklee yang paling basic ialah yang mengandungi Vitalea, Alfalfa dan B-Complex.

Penting sangat ke nak ambil tiga semua, kalau Alfalfa je tak boleh ke? Jawapannya begini ibu-ibu. Punca susu berkurang bukan semata-mata sebab kita tak ambil supplement.

Alfalfa Complex

  • Membantu untuk meningkatkan kuantiti susu ibu, sebab ia bertindak sebagai milk booster
  • Membantu mengurangkan masalah retensi air
  • Membantu agar rahim ibu dapat kembali ke kedudukan asal dengan lebih cepat
  • Membantu merapatkan keintiman isteri, seperti kacip fatimah

 

b complex

  • Asid folik yang terdapat di dalam B Complex sangat penting untuk pembinaan tulang bayi

 

 

vita-lea

 

  • Vita-Lea iron formula yang juga dikenali sebagai multivitamin, memang sangat sesuai di ambil oleh ibu hamil, ibu menyusu, kerana ia mengandungi vitamin serta garam mineral yang sangat penting untuk tubuh badan

 

Kenapa Anda Perlukan Nutrisi?

Sebab pertama:

Kemungkinan badan kita tidak mempunyai nutrisi yang cukup. Bila badan tak cukup nutrisi, sistem yang hasilkan susu tak dapat nak hasilkan susu yang banyak. Kita boleh kekurangan nutrisi bila mana piramid makanan kita dah terbalik atau lebih banyak makan di luar. Semua khasiat makanan banyak hilang dek di goreng dengan minyak panas, etc.

Untuk masalah sebegini, Vita-Lea boleh membantu. Vita-lea merupakan multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Bukan takat top-up kehilangan nutrisi, ia bagus untuk membantu kita kekal bertenaga.

Sebab kedua.

Boleh jadi juga kita stress. Kadang-kadang kita sedar kita stress, kadang-kadang kita tidak sedar sebab kita suka memendam rasa stress sampai diri sendiri tak tahu. Stress ni, boleh mengganggu penghasilan susu.

Untuk masalah sebegini, B-Complex boleh membantu. B-Complex merangsang penghasilan hormon serotonin dalam otak, hormon ini turut dikenali sebagai happy hormone. Jadi, kalau tak nak stress, sila ambil B-Complex. Ia juga bagus untuk tenaga, bila digabungkan bersama vita-lea, bertambahlah power. 🙂

Sebab ketiga

Boleh jadi juga susu tetap merudum walaupun dah pam setiap 1-2 jam sekali. Sekali pam minimum 20 minit. Walaupun dah pastikan makan nasi lengkap berlauk dan sayur, dan pastikan minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari, susu tetap merudum.

Untuk masalah ini, ya, anda perlukan milk booster seperti Alfalfa. Alfalfa ini bukan sekadar bagus untuk merangsang penghasilan susu, ia juga bagus untuk atasi masalah keputihan, mengetatkan vagina (rasa macam anak dara gitu) dan bagus untuk menurunkan paras kolesterol.

Dengan Set Breastfeeding Shaklee, kita bukan takat dapat tambahkan susu, tapi bonus rasa lebih bertenaga dan sihat.

Harga untuk Set Breasfeeding Shaklee di atas adalah RM200, untuk kegunaan dalam 4 bulan.


Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee