SHAKLEE EFFECT #1 : Anemia Semasa Kehamilan, Bagaimana Mengatasinya ? (Video)

Anda sedang hamil?

Pernah tak sepanjang kehamilan, anda mengalami masalah anemia? Biasanya, anemia ini diketahui melalui bacaan Hb yang diambil setiap kali anda hadir untuk temujanji bulanan tidak kira poliklinik ataupun hospital.

Mungkin anda tidak menyedari, bahawa bacaan Hb ini sangat penting, bagi memastikan anda dan bayi anda selamat dan sihat. Bila bacaan Hb anda ditulis dengan pen warna merah di dalam buku rekod anda, ini bermakna, anda mempunyai risiko untuk mengalami anemia.

Antara bahaya anemia semasa hamil adalah,

  • berlakunya tumpahan darah yang teruk semasa bersalin
  • risiko untuk bayi meninggal semasa dalam kandungan

Jadi, untuk mengatasi masalah anemia semasa hamil, jom kita tengok perkongsian seorang ibu muda yang mengalami masalah anemia semasa hamil. Bagaimana cara beliau mengatasinya?

vimeo http://vimeo.com/ireachhd/adikdegil

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logoMastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruhMalaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Panduan Pengambilan Vitamin Yang Sesuai Untuk Ibu Hamil …

Alhamdulillah, sepanjang kehamilan baby ketiga ini, skop customer dan rakan-rakan dari kumpulan ibu mengandung yang singgah ke blog ini juga telah bertambah (merujuk kepada traffic analysis serta pertambahan order vitamin untuk ibu hamil!).

Jika di awal pembabitan saya berkongsi kebaikan suplemen secara online dahulu, 90% merupakan ibu menyusu, kini boleh dikatakan 30% ialah ibu menyusu, 30% ibu hamil, 30% kecantikan kulit, dan baki 10% ialah lain-lain seperti pengurusan berat badan, suplemen untuk anak-anak, mahupun family total wellness.

Setiap kali mengandung, saya mengambil prenatal supplement/ vitamin dari sumber yang berbeza. Maka, kali ini saya ingin kongsikan pengalaman menarik mengamalkan vitamin dari 3 jenis sumber yang berbeza ini.

Kehamilan Pertama.

Untuk kehamilan sulung, memandangkan saya membuat pemeriksaan di Klinik Kesihatan, saya cuma makan vitamin 5 serangkai (Asid Folik, B Kompleks, Vitamin C, Kalsium dan Iron) yang diperolehi secara PERCUMA dari Klinik Kesihatan. Jenis vitamin yang dibekalkan adalah sama dari awal kehamilan sehinggalah dah cukup bulan.

Jujurnya, memang payah nak telan, terutama Iron tablet. Mungkin kerana saiz dan rasanya yang tak berapa sedap pada tekak, dan juga belum ada kesedaran tentang kepentingan suplemen buat ibu hamil. Tapi, saya usahakan juga makan vitamin demi kesihatan bayi. Alhamdulillah, my boy lahir dengan berat 3.5kg!

Kehamilan Kedua.

Untuk kehamilan kedua, 100% pemeriksaan baby dibuat di private hospital. Pada awal kehamilan, gynae hanya berikan Folic Acid sahaja. Apabila kandungan memasuki trimester kedua, barulah saya diberikan Obimin dan Kalsium.

Apabila masuk Trimester ketiga, tambahan Fish Oil (jenama Neurogain) ditambah kepada Obimin dan Kalsium tadi. Kali ini saya lebih selesa mengambil suplemen untuk ibu hamil ini, mungkin kerana saiznya yang lebih kecil, dan tidak memberi rasa pelik kepada tekak.

Alhamdulillah, my girl lahir dengan berat 2.6kg! Hampir SEKILO beza/ lebih ringan dari abangnya. Somehow waktu itu, saya rasa Fish Oilbanyak mainkan peranan untuk kawal peningkatan berat badan saya dan baby, serta brain development baby. Wallahu’alam.

Kehamilan Ketiga.

Untuk kehamilan ketiga ini, saya masih membuat pemeriksaan diprivate hospital yang sama (sebab sukakan gynae nya!). Bezanya, kali ini saya menyatakan hasrat pada gynae untuk mengamalkan vitamin semulajadi Shaklee sepanjang kehamilan ini.

Gynae menghormati keputusan saya, dan langsung tidak membekalkan apa jua prenatal vitamin sepanjang check up kali ini. Walaubagaimanapun, saya sentiasa merujuk padanya samaada vitamin yang saya ambil bersesuaian, dan saya juga pernah tunjukkan label botol vitamin padanya.

Perbezaan mengandung baby #3 ini berbanding waktu abang dan kakaknya ialah, saya lebih arif (berbanding dahulu) tentang apa vitamin/ suplemen yang diperlukan oleh ibu hamil. Saya makan vitamin mengikut apa yang baby dan badan saya perlukan, dan sentiasa perhatikan unit value vitamin harian. Tidak bermakna apabila saya sendiri pengedar vitamin, saya perlu makan vitamin sehingga overdose! Seperti anda, tidak dinafikan, adakala saya juga culas makan vitamin. Ooppsss! :D

Dari segi kesihatan pula, Alhamdulillah, Hb saya kekal di paras normal, bacaan sekitar 11++. Kandungan terdahulu, saya pernah mengalami low Hb sehingga muka pun pucat. Saya juga rasa lebih bertenaga, lebih tenang (mungkin disebabkan oleh B-Complex), kurang rasa sakit pinggang dan lenguh-lenguh badan (kesan pengambilan Kalsium-Magnesium) dan Alhamdulillah, pertambahan berat badan saya & baby masih di paras terkawal. Adakala, pertambahan berat kami berdua di bawah paras graf normal! :P

Memandangkan pengunjung blog ini kini kebanyakannya terdiri daripada ibu mengandung, mahupun ibu yang cuba untuk hamil, ingin saya kongsikan apakah VITAMIN ASAS yang saya amalkan sepanjang kehamilan baby #3 ini. Sebagai Shaklee Independent Distributor, pastinya saya memilih vitamin semulajadi Shaklee sebagai prenatal vitamin saya kali ini.

Vitamin Untuk Ibu Hamil yang saya ambil ialah:

set ibu hamil

 

Alhamdulillah, sehingga ke saat ini saya sangat gembira dengan pilihan saya untuk mengamalkan vitamin semulajadi Shaklee sepanjang kehamilan ini. Jika anda ikuti penulisan saya dari awal, sebenarnya, tak kisahlah dari mana sumber vitamin itu – dari Klinik Kesihatan, private hospital, mahupun jenama pilihan sendiri – vitamin prenatal ASAS buat ibu hamil terdiri dari Multivitamin (lengkap dengan Zat Besi), B-Complex yang lengkap dengan Asid Folik, Vitamin-C, serta Kalsium (Ostematrix), kan?

Jadi, pilihan di tangan anda untuk memilih jenis vitamin yang bagaimana, kerana pastinya setiap sumber vitamin ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri. Namun, jika anda juga ingin cuba mengamalkan vitamin semulajadi pilihan saya, boleh hubungi saya untuk cadangan & jadual pengambilan vitamin yang sesuai.

Walaubagaimanapun, suka saya ingatkan bahawa kondisi kesihatan kita tidak sama, terutama tatkala sedang berbadan dua ini. Maka, jika anda mempunyai masalah kesihatan yang serius tatkala hamil, seperti Gestational Diabetes Mellitus (GDM) ataupun Darah Tinggi, segeralah merujuk kepada doktor anda terlebih dahulu.

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

TESTIMONI SET KECANTIKAN: Parut Jerawat Hilang, Suami Semakin Sayang… Pheewwitt… :)

Assalamualaikum,

Masih bersedih sebab dah lama mencari produk yang dapat membantu menghilangkan kesan parut, tapi masih juga tak jumpa-jumpa? Bukan sahaja parut tak hilang, cik suami pula asyik nak mengejek je kerjanya.. huuhuu..

Bagi membantu menghilangkan kesedihan anda, mari saya kongsikan pengalaman customer kami yang mengambil vitamin untuk kecantikan kulit. Alhamdulillah, memang ketara sangat perubahan kulit beliau. Tak hairanlah kalau cik Suami semakin sayang..hehee..

Nampak tak perubahan kulit beliau?. Ambil dari Jan 2012 sampailah Mac 2013.. Woww… Kulit beliau memang marvellous cantik.. hehe

Sebab apa saya nak makan shaklee…mari check history kulit wajah-wajah saya yang pernah saya alami and sekarang…

JAN 2012: Masa itu saya punya muka makin teruk gara-gara pindah tempat kerja baru and environment baru memang buat saya semakin stress. Maka meriah gila-gila jerawat and lagi satu saya yang suka duk picit2 jerawat….urghh bad habit :p. Saya masa itu pun dah stop makan apa jua supplement kerana busy kerja and also minum air masak pun sangat-sangat sedikit…gara-gara malas nak ulang alik toilet disebab kerja yang sangat banyakk…

SEPT 2012: Masa ini saya dah 2 bulan makan shaklee skincare set tapi on and off makan. Masih ada parut-parut hitam akibat duk suka picit2 tapi yang pasti kulit makin cerah. Pastu tak minum air masak secukupnya yang diperlukan.

OCT 2012: Masa ini, saya dah semakin serius makan set skincare shaklee sebab mahu cantik untuk suami….wuhuhuh ada suami handsomeeee, kena jaga…kang lari pulak…yes saya memang jenis suka bergaya tapi kadang2 nak bersiap amik masa sejam hanya untuk letak makeup tebal-tebal supaya nampak parut2 tak kelihatan. Sebab itu saya suka picit2 jerawat…sebab kulit nmpk smooth even pakai foundation. If ada jerawat, pakai foundation ke pape. Masa itu, baru nk tekad serius makan….Boleh tengok muka tinggal parut2 yang semakin pudar memudarrrrrr….sangat sukaaa

MAC 2013: Sebab disah preggy Nov 2012…saya bertukar ke Shaklee Preggy set. Mintak maaf tiada gambar antara Nov 2012 – Feb 2013 sebab saya sangat-sangat tiada mood nak bergambar disebabkan nak suaikan diri dengan morning sickness, kerja eventhough saya memang kaki camwhore…(Pantang disua kamera). Saya cuma tambah vitalea, ostematrik and ESP sebab masih ada baki set skincare yang boleh saya makan iaitu Vit B Complex and Vit C. Disebabkan preggy jugak…memang sentiasa panas…nak tak nak memang saya minum air 5 litre setiap hari. Dah alang-alang asyik ke toilet sejak preggy kan hahahaha….baik minum je air masak. Yes saya akui masih ada parut2 skit-skit sebab parut-parut lama kan…and lagi satu disebabkan kegilaan saya terhadap kicap cap kipas udang ituuu!!! Tak boleh ditinggalkan tiap kali nak makan nasi kekekekekek….Tapi alhamdulillah ramai menegur kulit semakin cantik. Sekarang keluar rumah hanya berBB cream Alaska and lipgloss NYX Natural Pink kalau takde apa-apa special event heheheh….Paling-paling best, suami bebas usap-usap muka tanpa risau menyakitkan saya apabila terkena jerawat2 pada mukaaa 🙂 wehuhuhuhuuh Kata pujian-pujian dari suami…muka semakin bersih, parut-parut makin pudar….SAYANG SEMAKIN CANTIK hahaha….blushingggg

Mari mari siapa yang ada masalah kulit wajah dan ingin jalan penyelesaiannya meh lah cuba Set Kecantikan Shaklee ni.Gerenti puas hati.. 🙂

beli sekarang 2

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook”

daftar ahli shaklee