Tips Membantu Ibu Berpantang Agar Tidak Terseksa Sebab Sembelit

Assalamualaikum,

Sembelit

Sembelit selepas bersalin adalah perkara normal yang berlaku kepada ibu yang sedang berpantang. Namun, jangan terkejut, kalau ada di antara teman-teman anda membuat pengakuan, bahawa dia serik untuk mengandung, hanya kerana dia dah merasai betapa terseksanya sembelit semasa berpantang. Sembelit semasa berpantang, jika dibiarkan, boleh mengundang kepada penyakit buasir. Bahaya tu.

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya sembelit kepada ibu selepas bersalin. Antaranya:

Terdapat sebab-sebab fizikal anda mungkin tidak boleh menggerakkan usus:

  • Jumlah progesteron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak sembelit semasa hamil.
  • Sistem pencernaan anda berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
  • Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus anda berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.

Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:

  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
  • anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
  • anda mendapat jahitan.

 

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Sembelit Semasa Berpantang

  1. Amalkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti buah-buahan dan banyakkan pengambilan air
  2. Bangunlah dari katil anda sebaik sahaja bersalin dan berjalanlah. Ini kerana, bila anda baring dan duduk terlalu, ia boleh membuatkan sembelit anda menjadi lebih teruk.
  3. Jangan diendahkan perasaan yang ingin ke tandas, hanya kerana anda rasa takut. Cubalah untuk duduk di tandas hospital dan jangan menenggek.
  4. Pengambilan 4 tablets ostematrix Shaklee secara konsisten semasa hamil dan diteruskan sehingga berpantang, sangat membantu ibu berpantang untuk tidak mengalami masalah sembelit.

Untuk mengetahui lebih lanjut cara duduk yang sesuai untuk membuang semasa berpantang, klik SINI.

Bagaimana Ostematrix Shaklee membantu Ibu Berpantang

Bahan dalam Ostematrix yang membantu mengatasi masaalah sembelit adalah Magnesium. Bagaimana Magnesium bertindak membantu mengatasi masalah sembelit?

  • Magnesium meningkatkan kandungan air di dalam usus dan membantu menggesa berlakunya pristalsis ( gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Pristalsis juga menolak makanan ke perut.
  • Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:

1) Magnesium merehatkan otot dalam usus. Ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.

2) Magnesium menarik air. Ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.

Disebabkan magnesium akan menarik air, jadi dinasihatkan untuk minum air lebih banyak bagi memudahkan proses pelawasan. Sangat digalakkan untuk ambil Ostematrix ni bagi ibu berpantang yang mengalami masaalah sembelit kalau takut jahitan terbuka.

Kat sini, saya nak berkongsi satu video customer yang menceritakan betapa terseksanya sembelit dalam pantang, sampai dia rasa serik nak bersalin! Selain itu, beliau juga ada berkongsi beberapa tips bagi membantu mengelak sembelit. Jom tengok. 🙂

 

 

Ingin mendapatkan ostematrix Shaklee? Boleh order sendiri menggunakan kad kredit atau kad debit dengan hanya klik link e-sell di sebelah. Kalau nak order melalui saya terus pun boleh.


 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

 

TIP UNTUK IBU MUDA : Rahsia Kembali Langsing Selepas Bersalin

Kehamilan adalah saat yang ditunggu-tunggu oleh wanita yang sudah berkahwin.. Berkahwin dan mempunyai anak, adalah sinonim.. Bagai aur dengan tebing, sesuatu perkara yang tidak boleh dipisahkan lagi.

Namun begitu, sering kali bermain di minda wanita yang mengandung, bagaimanalah bentuk badan mereka selepas bersalin.. Adakah gemuk dan semakin tak lawa.. Risau pulak, kalau berat badan yang naik masa mengandung susah pulak nak turun.. :-) .. Saya pasti, anda sebagai seorang ibu atau bakal menjadi ibu, sudah pasti soalan ini akan turut bermain di dalam minda.. :-)

Perubahan hormon semasa mengandung adalah antara penyebab kenapa masalah ini sering kali menimpa setiap wanita yang berbadan dua. Bahkan sedikit sebanyak, membuatkan seseorang itu berasa kurang selesa dengan penampilan dan ingin kembali menawan seperti sebelum hamil.. :-)

Selepas membaca satu artikel mengenai cerita mengenai wanita mengandung, membuat saya tergerak hati untuk berkongsikannya bersama anda.. :-)

sumber : Majalah Wanita

Stretch Mark

Stretch mark adalah garis-garis berwarna merah muda yang muncul pada kulit bahagian perut wanita mengandung, terutamanya. Lama-kelamaan, garis merah ini akan berubah menjadi garis berwarna putih. Stretch mark muncul kerana kulit mengalami peregangan dan elastis kulit tidak memadai menangani peregangan yang terjadi. Akibatnya, kulit seperti pecah dan timbul garis-garis atau guratan tersebut. Sebahagian besar wanita hamil, stretch mark tidak dapat dielakkan. Biasannya, ia muncul ketika usia kandungan 4-5 bulan. Semasa peregangan terjadi, kemunculan stretch mark ini biasanya disertai rasa gatal.

Pun begitu, jika seseorang memiliki kulit yang anjal, kemungkinan saat hamil dan setelah kelahiran tidak akan terjadi stretch mark. Biasanya ini bersifat genetik. Jika ibu anda tidak mengalami stretch mark, ada kemungkinan juga anda akan turut terhindar daripada masalah ini.

Untuk mencegahnya, gunakan krim anti stretch mark yang mengandungi pelembap tinggi sedari awal kehamilan. Hindari juga penambahan berat badan yang keterlaluan sepanjang tempoh kehamilan. Pun begitu, anda harus ingat kemunculan stretch mark juga bergantung pada tingkat kekenyalan kulit seseorang. Stretch mark boleh berlaku biarpun anda sudah melahirkan bayi.

Mask of Pregnancy

Wanita yang sedang hamil turut mengalami masalah mask of pregnancy, di mana warna kulit wajah tidak sama terutama di bahagian dahi dan pipi serta warna yang lebih gelap pada lipatan-lipatan. Untuk mencegahnya, gunakan krim yang mengandungi 15 SPF. Hindari terdedah atau berada di bawah sinaran matahari dalam tempoh yang lama.

Jerawat dan kelemumur

Meningkatnya produksi hormon progesteron secara tidak langsung akan meningkatkan pengeluaran minyak sehingga menyebabkan kulit wajah dan kepala berminyak. Akibatnya, jerawat dan kelemumur menjadi masalah yang dialami sepanjang anda hamil.

Untuk mencegahnya, cuci muka lebih kerap daripada biasa, tetapi jangan terlalu kerap sehingga menyebabkan kulit kering. Untuk mencegah kelemumur, cuci rambut dengan lebih kerap dari biasa.

Kegemukan

Penambahan berat badan memang sepatutnya terjadi ketika kehamilan, kerana janin dalam kandungan semakin hari semakin membesar. Namun, jika selepas melahirkan berat badan anda masih tidak turun, anda harus melakukan diet dan senaman. Pun begitu, tidak boleh keterlaluan terutama bagi wanita yang menyusukan anak. Apa yang penting, anda harus mendisiplinkan diri bagi memastikan kalori di dalam tubuh seimbang dengan apa yang dikeluarkan.

Diet yang baik adalah jumlah pengambilan makanan, jenis makanan, dan jadual makan. Selain itu, perhatikan jenis makanan terutamanya bagi anda yang menyusukan bayi. Pastikan susu yang dihasilkan mengandungi khasiat yang baik untuk bayi. Justeru, pilih jenis makanan yang tepat seperti sayur dan buah yang kaya dengan serat, karbohidrat kompleks, protein rendah lemak dan perbanyakkan minum air putih.

Sebaik-baiknya, anda mengambil makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Melalui kaedah ini, anda tidak perlu terseksa menahan lapar dan juga akan membantu proses pembakaran agar dapat berlangsung dengan maksiam. Yang penting anda tidak lupa untuk bersenam. Mulailah dengan senaman ringan seperti jogging atau mengayuh basikal di rumah. Setelah tubuh kembali pulih daripada luka bersalin, barulah anda menambah kaedah senaman. Diet cara yang tepat disertai dengan senaman adalah cara yang sihat untuk mendapatkan kembali tubuh badan yang langsing.

Kaedah saya untuk kembali langsing selepas bersalin adalah dengan mengambil supplemen Shaklee, kerana saya percaya, dan saya sudah mengalaminya.. Antara supplemen yang saya pilih untuk kembali langsing adalah, Lecithin & Omega Guard.. Ia bukan sekadar membantu membakar dan memecahkan lemak, malahan ia juga membantu menguatkan daya ingatan saya..

😉

OmegaGuard (2)

Lecithin (3)

Pilihan adalah di tangan anda.. Selamat mencuba.. 😉

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

VIVIX Membantu Ibu Berpantang Cepat Pulih

Assalamualaikum,

Apa khabar anda hari ni?

Hari ini, saya nak berkongsi dengan anda, testimoni rakan SID saya, yang mengambil Vivix, sebagai salah satu vitamin yang beliau ambil semasa berpantang. Jom dengar perkongsian beliau.

______________________________________________________________

Credit: Master Hadha

Saya suka minum Vivix. Semasa saya tour di Europe tahun lepas, Vivix memang teman setia saya. Tak silap saya satu botol Vivix tu saya habiskan dalam masa 16 hari di sana. Memang intensif minum sebab saya belum 2 bulan bersalin masa tu, dan travelling sendiri dengan 2 orang kanak-kanak dan seorang bayi pada saat nak masuk musim sejuk, memang mencabar!

Ada beberapa suplemen lain saya ambil masa tu, seperti Vitalea, Nutriferon, Zinc, ESP dan B Complex. Semua penting sebab saya masih dalam pantang bersalin kiranya. Organ dalam saya dan baby Am masih belum cukup kuat. But thanks to Shaklee supplements, saya berjaya lakukannya!

Sampai sekarang, saya masih amalkan minum Vivix. Satu sudu kecil setiap hari. Vivix ni “botanical beverage” so bancuhlah dengan segelas air sepatutnya. Lagipun kadar penyerapan lebih baik begitu. Saya pula suka rasa masam Vivix tu, so saya memang telan yang original pekat tu je.

Saya menyusukan anak, dua orang iaitu baby Am dan kakaknya Bella yang berumur 2 tahun lebih. Alhamdulillah, production susu macam sediakala. Rasa susu tu dah confirm sedap sebab Bella masih gian nak menyusu macam baby. Tapi, ini sayalah. My very own experience.

Efek Vivix pada saya? 

  1. Tubuh saya cepat recover lepas bersalinkan Am, sebab tu saya mampu ke Europe dan pulang dalam keadaan sihat. Alhamdulillah.
  2. Wanita dalam pantang suka badan rasa hangat-hangat kan? So, Vivix is the best choice for me.
  3. Badan saya kuat dan bertenaga walaupun sibuk dengan pelbagai urusan yang menuntut perhatian. 
  4. Imun badan saya kuat. Alhamdulillah saya belum demam lagi sejak lahirkan baby Am walaupun life saya sangat sibuk. Letih tu biasalah sebab saya breastfeed dua orang anak, kan?

 

__________________________________________________________________

Anda berminat untuk membeli Vivix untuk diri sendiri dan ahli keluarga anda? Klik button di bawah sekarang untuk membuat pembelian. 🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee