5 Punca Susu Ibu Merundum

Kebanyakkan ibu yang berminat dengan set Breasfeeding Shaklee adalah disebabkan masalah susu mereka makin merudum, makin lama nampak makin kering. Kadang-kadang, nampak corak penyusuan anak semakin berubah, makin lama makin perlukan banyak susu tapi payudara tak dapat hasilkan mengikut demand anak. Sebelum anda membuat penyelesaian mudah dengan memberikan anak minum susu formula, ada baiknya kita kenali 5 punca susu merundum.

Buat bakal-bakal ibu, saya sarankan agar anda lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan sebelum kelahiran permata hati. Nanti tak delah anda cepat melatah bila tengok susu merudum.🙂

1. Pam yang tidak kerap

Tahukah anda, untuk hasilkan susu yang melimpah ruah, payudara perlu dirangsang sekerap 2 atau 3 jam sekali. Jangan bosan dan putus asa untuk memerah susu atau pam susu walaupun hasil mula adalah sedikit. Lebih kerap payudara di kosongkan, lebih banyak susu akan dihasilkan.

2. Period

Bila ibu mula period, banyak darah akan keluar. Bila banyak darah keluar, banyak cecair akan hilang dari tubuh, kerana  hampir 91% dari komponen darah merupakan air. Bila tubuh kekurangan cecair, maka susu akan merudum.

3. Kurang makan dan minum

Bila ibu kerap skip makan, tubuh ibu akan kekurangan nutrisi. Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan tubuh ibu sukar untuk menghasilkan susu. Pengambilan air juga penting. Air merupakan salah satu komponen utama susu ibu. Kalau badan kering, macam mana pula nak hasilkan susu yang banyak kan?😉

Tips: Untuk mendapatkan susu ibu yang pekat, banyakkan makan makanan yang ada protein seperti ikan, daging atau ayam. Jika anda mencari supplemen untuk membantu pekatkan susu, anda boleh dapat Energizing Soy Protein (ESP). Ia merupakan sumber protein yang tulen, bebas lemak dan bebas kolesterol.

4. Anak dah mula ‘solid’.

Bila anak dah mula ‘solid’, secara automatik anak akan kurang menyusu sebab dah mula kenyang dengan makanan selain susu. Ibu boleh kerapkan sesi pam, lebih kerap dari sebelum anak mula solid untuk memastikan bekalan susu tidak putus.

5. Ibu stress

Emosi ibu berkait rapat dengan penghasilan susu badan. Bila ibu gembira, hormon oxytocin akan terhasil dan seterusnya ia akan merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu. Jika ibu stress, hormon oxytocin kurang, penghasilan susu akan terbantut.


Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s