Tips Membantu Ibu Berpantang Agar Tidak Terseksa Sebab Sembelit

Assalamualaikum,

Sembelit

Sembelit selepas bersalin adalah perkara normal yang berlaku kepada ibu yang sedang berpantang. Namun, jangan terkejut, kalau ada di antara teman-teman anda membuat pengakuan, bahawa dia serik untuk mengandung, hanya kerana dia dah merasai betapa terseksanya sembelit semasa berpantang. Sembelit semasa berpantang, jika dibiarkan, boleh mengundang kepada penyakit buasir. Bahaya tu.

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya sembelit kepada ibu selepas bersalin. Antaranya:

Terdapat sebab-sebab fizikal anda mungkin tidak boleh menggerakkan usus:

  • Jumlah progesteron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak sembelit semasa hamil.
  • Sistem pencernaan anda berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
  • Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus anda berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.

Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:

  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
  • anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
  • anda mendapat jahitan.

 

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Sembelit Semasa Berpantang

  1. Amalkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti buah-buahan dan banyakkan pengambilan air
  2. Bangunlah dari katil anda sebaik sahaja bersalin dan berjalanlah. Ini kerana, bila anda baring dan duduk terlalu, ia boleh membuatkan sembelit anda menjadi lebih teruk.
  3. Jangan diendahkan perasaan yang ingin ke tandas, hanya kerana anda rasa takut. Cubalah untuk duduk di tandas hospital dan jangan menenggek.
  4. Pengambilan 4 tablets ostematrix Shaklee secara konsisten semasa hamil dan diteruskan sehingga berpantang, sangat membantu ibu berpantang untuk tidak mengalami masalah sembelit.

Untuk mengetahui lebih lanjut cara duduk yang sesuai untuk membuang semasa berpantang, klik SINI.

Bagaimana Ostematrix Shaklee membantu Ibu Berpantang

Bahan dalam Ostematrix yang membantu mengatasi masaalah sembelit adalah Magnesium. Bagaimana Magnesium bertindak membantu mengatasi masalah sembelit?

  • Magnesium meningkatkan kandungan air di dalam usus dan membantu menggesa berlakunya pristalsis ( gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Pristalsis juga menolak makanan ke perut.
  • Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:

1) Magnesium merehatkan otot dalam usus. Ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.

2) Magnesium menarik air. Ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.

Disebabkan magnesium akan menarik air, jadi dinasihatkan untuk minum air lebih banyak bagi memudahkan proses pelawasan. Sangat digalakkan untuk ambil Ostematrix ni bagi ibu berpantang yang mengalami masaalah sembelit kalau takut jahitan terbuka.

Kat sini, saya nak berkongsi satu video customer yang menceritakan betapa terseksanya sembelit dalam pantang, sampai dia rasa serik nak bersalin! Selain itu, beliau juga ada berkongsi beberapa tips bagi membantu mengelak sembelit. Jom tengok.🙂

 

 

Ingin mendapatkan ostematrix Shaklee? Boleh order sendiri menggunakan kad kredit atau kad debit dengan hanya klik link e-sell di sebelah. Kalau nak order melalui saya terus pun boleh.


 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

 

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s