IBU MENYUSU: Diet Seimbang Yang Sesuai

Seorang ibu yang menyusukan anak menghasilkan secara purata 700 hingga 800 mililiter susu setiap hari yang mana mengandungi kira-kira 300 miligram kalsium untuk setiap liter. Penghasilan ini memerlukan pengeluaran tenaga tambahan sekurang-kurang 500 kalori sehari. Pemakanan yang seimbang penting bagi ibu yang menyusukan anak. Jadi secara kesimpulannya, perbezaan antara diet perempuan yang tidak menyusukan anak dan yang menyusukan anak adalah lebihan 500 kalori.

Kualiti susu yang dihasilkan bergantung pada pengambilan jenis makanan manakala jumlah susu bergantung pada diet ibu. Makanan yang diserap bukan hanya untuk kegunaan sendiri tetapi juga untuk penghasilan susu.

Asas Diet

Tingkatkan pengambilan air sehingga mencampai 2.5 hingga 3 liter air sehari. Tetapi jangan berlebihan. Terlalu banyak cecair juga boleh mengurangkan pengeluaran susu. Cara kiraan keperluan kalori menggunakan cara sama tetapi ada penambahan 500 kalori tambahan. Sebagai contoh, jika memerlukan 2000 kalori, maka perlu tambah sehingga 2500 kalori.

Perlu diingatkan, ibu menyusu banyak tergoda dengan benda manis. Tukarkan ke menu sihat. Boleh menggunakan cara mudah, 40 peratus karbohidrat, 40 peratus protein dan 20 peratus lemak yang baik. Seperti diet biasa, bahagikan kepada 6 hingga 8 menu sehari. Untuk penghasilan susu yang teratur, pemakanan pun perlu teratur.

Jauhi tembakau. Nikotin akan terus ke bayi melalui penyusuan. Jangan mengambil ubat tanpa rundingan dengan doktor terlebih dahulu. Kebanyakan antibiotik, ubat sulfa, ubat kimia dan produk yang mengandungi iodin adalah kontraindikasi apabila anda menyusui. Vitamin yang benar-benar kurang dalam perempuan mengandung adalah vitamin B9 dan ada sesetengah mungkin B6. Selain itu, asid folik juga penting. Asid folik boleh ditemui dalam makanan seperti asparagus, kubis, jagung, bayam dan lain-lain.

Ambil tambahan zink sekurang-kurang 15 hingga 20 miligram sehari. Zink boleh ditemui dalam makanan seperti telur, daging, gandum dan oat. Mengambil sehingga 1200 miligram kalsium sehari. Kalsium boleh didapati daripada produk susu, sayur-sayuran, almond, hazelnut.

Turun Berat Badan

Kajian menunjukkan bahawa ibu menyusu cenderung untuk kehilangan sehingga 1.5 lbs berat badan dalam masa sebulan untuk 4 hingga 6 bulan penyusuan tanpa senaman jika pemakanan betul. Mereka yang bertambah berat disebabkan cenderung mengambil makanan manis berlebihan. Mereka yang merancang menurunkan berat badan dalam tempoh penyusuan tidak digalakkan turun terlalu cepat pada peringkat awal penyusuan, satu hingga tiga bulan pertama.

Senaman

Ibu menyusu boleh bersenam cara biasa. Tetapi tidak drastik selepas bersalin. Aktiviti perlu ditingkat sedikit demi sedikit. Jangan mengharapkan kehilangan lemak dalam jangka masa 2 minggu selepas bersalin.

Mengandung

Bagi mereka yang sedang mengandung, seeloknya program penjagaan badan bermula ketika mengandung. Program-program senaman ibu mengandung berbeza mengikut trimester. Pemakanan juga berbeza mengikut trimester. Dapatkan nasihat pakar sebelum memulakan program ketika mengandung. Saya akan cuba masukkan entri berkenaan jenis latihan dan diet untuk ibu mengandung di masa hadapan.

———————————————————————————————–

Supplemen Cadangan Untuk Ibu Menyusu

Sebagai seorang ibu yang menyusukan bayi, seringkali kita akan menghadapi saat-saat susu kadang-kala banyak, kadang kala merundum.. Namun,  apa yang pasti, kuantitinya sentiasa tidak mencukupi untuk si kecil kita. Saya sering di tanya oleh ibu-ibu menyusu, apakah supplemen yang boleh mereka ambil, untuk membantu mereka menambah kuantiti susu yang kerap merundum. Jadi, antara supplemen yang boleh Ibu Menyusu ambil, antaranya:

1. Vitamin B-Complex

  • Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif
  • Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap.
  • Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.
  • Mudah di telan.
  • Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin.
  • Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, sebagai anti-stress (bertindak sebagai penenang), mengelakkan kulit kusam

2. Vitamin C

Hmmmm….vitamin C…ia adalah vitamin yang membantu untuk kuatkan imun sistem badan kita…ni saya bagi perumpamaan…badan kita ada sel…sel badan kita ni dah cukup makan dah..tapi perlindungan untuk elakkan sel2 ni daripada rosak takde..main biar je….mcm budak kan..kalau nak makan tak basuh tangan…adakah ia satu prevention dari sakit perut dan masuk kuman dlam badan? macam tu lah jugak konsep vitamin C ni… Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Release Vita-C mengandungi:

  • Kandungan Vitamin C yang tinggi.
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah

3. Alfalfa Complex

Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.

4. Vita-Lea

Tak sah kalau tak ambil vitalea ni….sebab sel dalam badan kita ni adalah makhluk yang hidup..sure lah kan..benda hidup..nak kena makan…kalau tak makan..matilah…dan vitalea ni adalah makanan kepada berjuta2 sel dalam badan kita…kalau tak cukup makan..macamana nak buat keje kan? Macamana nak bagi fungsi yang terbaik untuk badan dalam melaksana kan kerja harian kan? Begitulah konsepnya…simple dan senang untuk difahami…

Sebab tulah kalau sel2 ni kurang makanan, badan mudah rasa nak pitam,mudah penat…mudah nak collapse je….so ni tanggungjawab kita nak bagi makanan kat sel2 dalam badan kita…supaya kita dapat melaksanakan tanggungjawab kita seharian sebagai hamba Allah…lagi pulak..untuk ibu2 berpantang…vitalea ni membantu dalam membina sel2 darah merah dengan lebih cepat…so takde rasa pening2 dalam pantang sebab darah cukup…

Apa itu Shaklee Vitalea Iron Formula?

Merupakan produk pertama daripada Dr.Forest C Shaklee yang merupakan makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Merupakan “killer product” of Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel.

Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang.

Ibu2 yang mengandung, berpantang dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung, berpantang mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala? Hakikatnya ibu2 ini kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka.

5. Ostematrix

Kalsium perlu utk pembentukan darah, pembetukan saraf dan tulang serta gigi si anak. Ibu memerlukam kalsium. Dan memastikan tidak berisiko mendapat osteoporosis bila tua kelak.

6. ESP

ESP ni adalah elemen asas dalam pembentukan sel..Ini…memang satu keperluan yang betol2 perlu bagi saya….dan pastinya juga keperluan untuk anda sebab anda pon manusia macam saya jugak…sebab kita dicipta dengan ciri2 badan yang sama..Saya dapt rasakan perbezaan bila saya amik ESP ni berbanding dengan masa saya tak mengambilnya..

Fullamakkk…memang marvellous lah..sebab tu ESP ni adalah produk Shaklee yang paling glamour..customer2 saya…memang amik ESP ni…untuk sape ESP ni ye? Sesuai untuk semua…orang muda,warga emas,ibu mengandung,ibu menyusu, ibu baru bersalin, wanita bujang,lelaki bujang atau pon dah kawin, yang nak hilangkan parut, yang nak kuruskan badan,student…sume memang boleh…memang ia merangkumi semua genap segi…kenapa ESP ni penting? Hebat sangat ke?

Bagi saya dan bagi semua yang sudah mencubanya…memang rasa ia sangatlah HEBAT!!pssst…nak citer satu benda ni..hihi..mcm nk gosip plak..my hubby…dulu memang susah nak telan vitamin atau ape2 minuman lah…tapi bila die amik ESP sekali…huh…tiap2 hari dia amik ESP sebagai minumannya untuk ke pejabat…hubby rasa kenyang sampai lunch hour kul 12…fullamak wei…memang dapat keep on maintain dengan berat yang ideal..tak de buncit2..sebab tu my hubby maintain je badan dia walau dah 5tahun kawin..hihi…

saya pulak…memang minum segelas ESP setiap pagi…walau pregnen…saya rasa tetap kenyang…sampai tengahari….doc pon cakap kandungan saya memang sihat dan takde masalah…so maksudnya…kalau saya kenyang dan tak makan banyak masa breakfast tu..its ok…sbb itulah keperluan badan saya…bukannya bila orang cakap pegnen..kena makan double..huhu..kalau macam tu..jadi belon la i…hehehe…dan yang best sekali…lepas saya lahirkan dua anak saya tahun 2010 dan 2011…berat saya turun kepada berat normal balik dalam pantang 40 hari tu..ehehee…sume baju saya maintain boleh pakai lagi…walau baju tu masa saya tahun 1 kat universiti lagi… Bagaimana ESP membantu? Apa kelebihan ESP ni ye? Ni senarai panjang dia ye…

Dan anda akan tahu kenapa saya sukakan ESP ni…sangat2 awesome!

  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s