IBU MENYUSU: 9 Tips Untuk Banyakkan Susu Ibu

Sejak menjadi ibu yang full time breastfeeding my little girl, Irdina.. rasa terpanggil je nak share mengenai pasal susu ibu ni..hehee.. Mungkin anda rasa tidak berkaitan, boleh baca topik lain..tak pe..masih banyak lagi supplemen yang mungkin sesuai serta berkaitan dengan anda… Kalau tak pun, bak kata orang, sharing is caring… anda boleh lah share tentang tips ni dengan isteri ke, kakak ke, adik ke, sahabat anda yang memerlukan ke..

Kebanyakkan orang yang membeli supplemen dari saya adalah dari kalangan ibu menyusu, ibu hamil dan gadis jelita di luar sana untuk supplemen kecantikan..hehee… Antara soalan yang kerap di lontar oleh ibu yang menyusu… “bagaimana nakkan susu banyak, kalau boleh biar mencurah2.. sebab anak2 sebelum ni, susu badan macam liat nak keluar”.. Komen saya: Ibu perlu tahu yang kunci utama untuk memastikan susu badan banyak adalah kena kerap pam atau direct feeding.. ada beberapa checklist yang perlu di ikuti jugak.. Boleh lihat link ini untuk checklist kejayaan penyusuan 2 tahun.

Saya nak share beberapa tips yang boleh anda cuba untuk menambahkan susu ibu.

  1. Banyakkan minum air/jus buah-buahan/makanan bersup. (sehari dalam 2-3 liter)
  2. Banyakkan minum susu. Sebaiknya mengambil hidangan susu 3 hingga 4 hidangan sehari.
  3. Banyakkan makanan berprotein. Protein penting kerana antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein diperlukan untuk membina sel, kulit, rambut dan pertumbuhan yang sihat. Sebab itu, saya sangat sukakan ESP. Sebenarnya saya dah amalkan ESP ni, sejak mengandungkan Irdina lagi.. Hasilnya? Memang berbaloi-baloi..hehee
  4. Makan nasi panas bersama halia muda (hiris nipis2) campur dengan air asam [Sangat sesuai di amalkan semasa berpantang.. Khasiat tambahan, anda boleh kembali langsing seperti sebelum mengandung… hehee]
  5. Minum air asam jawa direbus dengan gula merah bersama dengan asam keping
  6. Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Rebus hingga mendidih. Minum air rebusan 2-3x sehari.
  7. Ambil lobak putih. Cuci bersih dan kisar sehingga halus. Campurkan dengan segelas air suam. Minum 2x sehari. Juga boleh dibuat sup lobak putih.
  8. Sapu sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Layur pada api sehingga layu. Setelah agak suam, lekapkan daun sirih tersebut pada payudara. Amalkan setiap hari.
  9. Makan lebih banyak sayuran, terutamanya sayur yang dapat membanyakkan air susu ibu seperti brokoli, lobak putih, seleri, sawi putih, peria, ulam pegaga, ulam jantung pisang.

Namun apa yang penting adalah berdoa kepada Allah, semoga susu badan dibanyakkan. Anda juga boleh cuba mengamalkan ‘Ya Matin’ yang bermaksud Maha Sempurna Kekuatan…

Set Ibu Menyusu Shaklee yang boleh anda pilih adalah,

set ibu menyusu 3m


Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s