Cara Menghilangkan Parut Chicken Pox Sebelum Ia Menjadi Parut Kekal

Apakah Chicken Pox?

Chicken Pox atau juga dikenali sebagai penyakit cacar air. Ini ialah jangkitan biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Virus cacar air juga dikenali sebagai virus varicella.

Ia adalah virus sama yang menyebabkan kayap. Ia merupakan penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak dari seorang ke seorang. Seseorang yang dijangkiti virus ini akan mengalami demam dan timbul ruam lepuh (blisters).

Bagaimanakah penyakit cacar air merebak?

Ianya merebak:

  • Melalui udara bila seseorang yang menghidap cacar air itu mengalami batuk atau bersin.
  • Dengan menyentuh cecair yang keluar dari lepuh (blister) cacar air.
  • Dengan menyentuh benda/permukaan yang dibasahi oleh cecair daripada lepuh tersebut.

Apakah tanda-tanda dan gejala?

Anak anda akan mendapat cacar air 13–17 hari selepas terdedah kepada seseorang yang mengidap cacar air. Cacar air boleh merebak 1–2 hari sebelum ruam kelihatan sehingga semua ruam berkeropeng dan kering. Kebanyakan kanak-kanak mengalami jangkitan yang tidak serius. Namun jangkitan cacar air bagi orang dewasa boleh menjadi lebih serius.

Bagi yang mengalami Chicken Pox, apabila lepuh sudah pecah, ia akan meninggalkan parut seperti kudis dan kesan parut hitam kalau tidak di jaga dan dirawat dengan baik. Chicken Pox akan naik keseluruh badan termasuk lah muka. Jadi bila lepuh dah kering, perkara yang paling menakutkan adalah untuk hilangkan kesan parut Chicken Pox tu. Kalau tidak dirawat, ia akan meninggalkan parut kekal tau!!! cer tengok gambar kat bawah tu..ngeri kan kalau parut hitam tu kekal kat muka.

 

Jom tengok video yang saya nak share ni.

Sebelum kena chicken pox ni, dia memang seorang yang berkulit putih. Kalau dah kena chicken pox ni, mestilah ia rasa gatal dan keinginan untuk menggaru memang tinggi. Tapi, yang tak bestnya, bila di garu-garu, ia boleh meninggalkan kesan parut hodoh pula. Kalau di tempat yang boleh disembunyikan, tak pelah juga kan? Tapi, kalau kat bahagian muka, nak buat macam mana?🙂

 

Nak dijadikan cerita, adik saya baru je kena chicken pox, bulan lepas. Punyalah adik risau, sampai asyik whatsapp, tanya produk Shaklee apa yang boleh dia guna. Dia kalau boleh, memang tak nak satu pun parut kesan chicken pox. hehe.

Oleh sebab itu, saya cadangkan pada dia, untuk menyapu bahagian yang kena chicken pox tu, guna Herbal Blend Cream. Lepas tu, jangan lupa amalkan pengambilan vitamin C dan Vitamin E untuk di makan dan digunakan sebagai masker.

Alhamdulillah, bila saya balik kampung cuti CNY baru-baru ni, ternampaklah perubahannya. Memang tak nampak pun parut chicken pox kat muka dia. Tapi, dia masih tetap amalkan masker vitamin C dan vitamin E, sebab kedua-dua vitamin ni, memang bagus sangat untuk keremajaan kulit.

Nak cuba hilangkan parut chicken pox?? Boleh order sendiri menggunakan kad kredit atau kad debit dan klik pada Link e-Sell di sebelah. Kalau nak order melalui saya pun boleh.🙂


 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

 

 

One thought on “Cara Menghilangkan Parut Chicken Pox Sebelum Ia Menjadi Parut Kekal

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s