Adakah Perisa Tambahan MSG Benar-Benar Bahaya Untuk Kesihatan?

Assalamualaikum,

Dalam seminggu dua ni, saya ingin sangat nak berkongsi dengan anda yang sangat istimewa kepada saya, mengenai bahan-bahan kimia yang sangat merbahaya untuk kesihatan tubuh badan, tetapi masih juga tetap kita gunakan setiap hari. Kalau sebelum ni, saya dah bincang mengenai parabens, triclosan, phthalates, klorin, ammonia dan 1,4-dioxane..

Bagi yang belum tahu kenapa saya nak sangat berkongsi dengan anda mengenai bahaya bahan-bahan kimia ni semua, adalah kerana saya rasa ingin tahu sangat. Shaklee claim semua produk mereka BEBAS dari semua BAHAN KIMIA! Shaklee adalah antara syarikat yang dah bertahan selama 56 tahun, yang melakukan begitu banyak ujikaji bagi memastikan bahawa produk keluaran syarikat mereka benar-benar selamat dan berkesan untuk diguna. Semua bahan kimia yang saya share kat sini adalah bahan-bahan kimia yang Shaklee TAK GUNA dalam produk mereka, kerana Shaklee adalah pengeluar produk 100% Semulajadi.

APAKAH MSG?

MSG ataupun nama penuhnya adalah Mono Sodium Glutamate. Kebiasaanya, kita ada menjumpai MSG atau ajinomoto ni dalam makanan ringan, serbuk perasa mee serta dalam makanan tin.

Ia merupakan salah satu bahan pengawet makanan, atau bahan penambah-baik makanan merupakan bahan-bahan yang diletakkan ke dalam makanan bertujuan untuk memelihara sifatnya (untuk simpanan yang lama) atau memperbaiki rupa dan rasa makanan tersebut.

MSG adalah merupakan garam dari asid amino glutamate. Asid amino glutamate ni adalah antara asid amino tak perlu, yang boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita. Jika anda tidak mengambil dari sumber makanan pun, tiada masalah.🙂

ADAKAH MSG BAHAYA?

Sejauh mana bahayanya MSG ni, adalah berdasarkan kepada pendapat masing-masing. Ada yang kata bahaya, ada yang kata tidak bahaya untuk kesihatan. Untuk mengetahui samada merbahaya atau tidak, anda sendiri boleh tentukan, k.

Banyak juga blog yang berkongsi mengenai MSG ni. Ada yang kata tidak bahaya, ada yang kata bahaya. Kebanyakan blog dalam bahasa melayu indonesia, membahaskan bahawa MSG tidak merbahaya, manakala blog dalam bahasa english pula, sebaliknya. hehe.

Untuk membaca mengenai perbincangan bahawa MSG tidak merbahaya, anda boleh baca di sini.

mommiesdaily.com dan ajinomoto.com

Untuk membaca mengenai perbincangan bahawa MSG ini merbahaya, anda boleh baca di sini pula.

tipinfosihat.com , mercola.com ,

Menurut blog tipsinfosihat, pengambilan MSG secara berlebihan dan berterusan, risiko obesiti.

Menurut Dr. Russell Blaylock, pakar neurosurgeon dan penulis ‘Excitotoxins: The Taste that Kills”, MSG merupakan excitotoxin, yang bermaksud, ia dapat membuatkan sel bertindak terlebih aktif dimana ia boleh menyebabkan kerosakan atau kelahiran, kerosakan pada otak. Ini mendorong kepada masalah kehilangan keupayaan belajar, sakit Alzheimer’s, sakit Parkinson, sakit Lou Gehrig dan banyak lagi.

Kesan bahaya yang berkait rapat dengan penggunaan MSG, adalah:

  • obesiti
  • kerosakan mata
  • pening kepala
  • fatigue
  • Tertekan

Dalam pada itu, FDA turut mengakui bahawa, MSG boleh menunjukkan reaksi jangka pendek yang dikenali sebagai “MSG Symptom Complex” yang boleh berlaku kepada mereka yang mengambil MSG dalam kuantiti yang terlampau banyak terutamanya mereka yang ada sakit asma.

Antara simptom “MSG Symptom Complex” ialah:

  • kebas
  • rasa panas
  • perasaan geli
  • tekanan atau sesak muka
  • sakit dada atau kesukaran bernafas
  • pening kepala
  • mual
  • degupan jantung yang pantas
  • mudah mengantuk
  • kelemahan atau kelesuan

Bahaya tak MSG??? Anda tentukan sendiri. Kalau rasa tak merbahaya, boleh teruskan pengambilannya. Kalau rasa bahaya, bolehlah belajar ubah resepi masakan mulai hari ini, agar bebas dari menggunakan MSG.😉

Ingin sihat dan kekal bertenaga agar dapat menikmati saat bersama-sama anak-anak dan pasangan sehingga di penghujung usia, jom ubah kepada jenama yang lebih selamat dan semulajadi, hari ini juga!

Untuk pengetahuan anda, produk Shaklee adalah produk no. 1 di Amerika Syarikat, kerana ia adalah antara syarikat yang mengeluarkan produk semulajadi, mesra alam dan 100% berkesan.

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

One thought on “Adakah Perisa Tambahan MSG Benar-Benar Bahaya Untuk Kesihatan?

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s