Apakah Produk Kegunaan Anda Bebas Dari Propylene Glycol?

Assalamualaikum,

Pernah tak mendengar nama propylene glycol? Saya akui, nama bahan-bahan kimia ni memang sangat asing. Lebih-lebih lagi, kalau anda beli produk kecantikan kat pasaran, yang selalu anda perhatikan adalah harga dan jenama yang glamer dalam iklan tv. Kalau bahagian “bahan-bahan”, yang tu memang jaranglah..  Bahkan memang tak pernah tengok pun sebenarnya.. betul tak? hehe ..

Apa kata, mulai hari ini, kita cuba ubah tabiat ini. Kalau dulu, bahagian bahan-bahan tu, tak pernah di baca. Tapi, mulai saat ini, setiap kali nak beli produk kecantikan, baca dahulu bahagian bahan-bahan. Ada tak nama bahan kimia yang merbahaya. Boleh tak?

Kalau anda sayangkan kesihatan anda untuk jangka pendek dan jangka panjang, pastikan anda mengelak dari menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia.

Kalau sebelum ni, saya dah berbincang mengenai bahaya bahan kimia seperti parabens, triclosan, klorin, ammonia, 1,4-dioxane dan phthalates, hari ini pula nak berbincang mengenai Propylene Glycol.🙂

APAKAH PROPYLENE GLYCOL

Propylene glycol ialah bahan yang biasa digunakan dalam kebanyakan krim kecantikan, krim pembersih dan alat solek. Ia juga boleh dijumpai dalam produk-produk penjagaan diri kanak-kanak. Ia memberi kesan licin pada kulit apabila digunakan, dan menjadikan kulit terasa lembap dan lembut. Inilah sebabnya ia digunakan dalam pembuatan banyak bahan kosmetik dan lain-lain produk penjagaan diri.


Propylene glycol ialah cecair higroskopik berbahaya yang tidak berwarna, tidak berbau dan tidak rasa. Ia berfungsi sebagai bahan untuk membantu mengekalkan kelembapan. Inilah sebabnya sesetengah makanan haiwan peliharaan adalah lembut dan kenyal.

Walau bagaimanapun, ia tidak selamat. American Academy of Dermatologists Inc. telah menerbitkan satu ulasan klinikal pada bulan Januari 1999, yang mendedahkan bahawa propylene glycol menyebabkan banyak reaksi dan merupakan penyebab utama kegatalan kulit walaupun digunakan pada tahap kepekatan yang rendah.

BAHAYA PROPYLENE GLYCOL

Telah dibuktikan bahawa penggunaan propylene glycol yang berterusan akan:

  • menyebabkan tindak balas yang teruk pada kesihatan dan ia didapati menyebabkan dermatitis, kerosakan buah pinggang dan hati yang tidak normal
  • menghalang perkembangan sel kulit pada manusia
  • merosakkan membran sel menyebabkan ruam, kulit kering dan kerosakan luaran pada kulit
  • menyebabkan kegatalan hidung dan rongga pernafasan jika dihidu
  • menyebabkan ketidakselesaan dalam perut, loya, muntah dan cirit-birit jika ditelan

Dalam dunia industri, bahan kimia ini digunakan dalam:

  • anti-pembekuan
  • cat dan penyalut
  • bahan penggilap lantai
  • sistem air mudah alih
  • kolam renang
  • cecair pencuci baju
  • makanan haiwan peliharaan dan rokok

Sumber: Home

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

2 thoughts on “Apakah Produk Kegunaan Anda Bebas Dari Propylene Glycol?

    • Bahaya bahan kimia ni. sekarang ni, banyak produk yang ada bahan kimia. Saya ada juga share post psl bahaya parabens ni. Syukurlah, ada juga produk yang bebas dari bahan kimia macam Shaklee.🙂

      Like

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s