Bahaya Bahan Kimia 1,4 – Dioxane

Assalamualaikum semua pembaca blog beautyfatimah.com ..

Alhamdulillah, hari ini saya masih lagi diberi kesempatan untuk berkongsi serta mengupas mengenai bahayanya bahan-bahan kimia yang kerap kita jumpa tetapi kita buat dunno je.. bukan kita tak tahu bahaya, tetapi kita kurang tahu tahap bahaya bahan kimia tersebut. Betul tak? hehe..

Kalau post saya sebelum ini, ada berbincang mengenai bahan kimia seperti Parabens, Phthalates dan Triclosan. Hari ini pula, saya nak berkongsi pula mengenai 1,4 – dioxane.🙂.

APAKAH 1,4 – DIOXANE?

Penggunaan bahan kimia sintetik bersifat karsinogenik banyak digunakan secara meluas dalam produk kosmetik. Antara bahan kimia sintetik yang banyak digunakan oleh pengguna kosmetik tanpa mereka sedari adalah 1,4 – dioxane.

Sebenarnya, 1,4 – dioxane digunakan dalam industri elektronik, metal finishing, pestisid, kertas dan lain-lain. Namun seringkali, 1,4 – dioxane ini disalahgunakan sebagai bahan pemutih dan pencerah krim pelembab kulit.

Penyalahgunaan 1,4-dioxane ini dapat memberi kesan buruk pada kesihatan. Penggunaan 1,4-dioxane cuma dibenarkan dengan kadar maksima 3ug/L atau kalau boleh, dielakkan terus penggunaannya.

Penggunaan 1,4-dioxane secara terus menerus akan menyebabkan iritasi pada kulit dan dermatitis, tekanan pada sistem saraf pusat yang ditunjukkan dengan simptom seperti sakit kepala dan penis. Untuk keadaan kritikal, ia boleh menyebabkan kerosakan pada hati, ginjal dan saluran darah.

Nak dengar apa kata PROFESSIONAL kenapa kita harus memilih Shaklee?

HARRY SHURLEY, Pharmacist

     “Why do I take Shaklee vitamins when I can get others as samples for free? From a pharmacist’s view, you have to look at the clinical research that is done by Shaklee.”

DR. CHRISTOPHER SCOTT, M.D. , Saskatoon, Canada

     “Supplements are absolutely crucial due to the quality of our soil and food today. There are a lot of different supplements available on the market, but labels do not accurately reflect contents. Over the past
ten years, I have been using Shaklee supplements for personal use, as well as confidently recommending them to my patients.”

DR. STEVE CHANEY, PH.D. , Professor of Nutrition, Biochemistry & Biophysiology University of North Carolina Medical School

     “One of the biggest mistakes people make is taking inexpensive vitamins. Mail order vitamins offering fantastic “deals” are worth just about what you pay for them. NEVER buy these vitamins  or supermarket/pharmacy brands without checking them out first.  Cut-rate products often contain additives, food allergens, sugar, artificial food coloring and flavoring. Many are coated with shellac or contain potentially hazardous chemicals like chlorine. Shaklee performs up to 176 separate tests for purity, freshness, potency, and safety on the raw ingredients for a single product. Products undergo as many as 262 separate quality assurance tests throughout the manufacturing process as well. In addition, all product label claims have documented substantiation.”

DR. NEIL PADGETT, M.D., Internal Medicine

     “The reason that I have recommended only Shaklee to my patients is that I have clinical, peer-reviewed data included in the catalog that I can refer to. You have to have good clinical studies, good double-blind peer-reviewed studies in order to evaluate a product.  As a medical professional, that’s the only thing that I’ll listen to.  Except for Shaklee, I’m not aware of anyone who’s done in-depth studies. It’s the only company I’ve seen do it and that’s why it’s the only company I can professionally recommend.

DR. LINDA RODRIGUEZ, M.D., Pediatrics, Virginia Beach, VA

     “As a physician and pediatrician, I demand scientific validation of the products I use in my practice. Smart supplementation today means taking the right amounts with the right formulation, and Shaklee has made it so easy for us to do that now. For over 19 years, Shaklee has been a blessing for me, my family, and my patients who have all benefited from scientifically proven products for quality health and healthy living. Our food today is so deficient in nutrients because of what we have done to it. It is no longer the same food that nature offered to us. For my fellow physicians who are looking into incorporating nutrition in their practice, I encourage you to consider using Shaklee’s quality health products that you can trust and recommend with full confidence.”

masih belum yakin, anda perlu cuba sendiri 😀

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

 

 

 

4 thoughts on “Bahaya Bahan Kimia 1,4 – Dioxane

  1. […] Dalam seminggu dua ni, saya ingin sangat nak berkongsi dengan anda yang sangat istimewa kepada saya, mengenai bahan-bahan kimia yang sangat merbahaya untuk kesihatan tubuh badan, tetapi masih juga tetap kita gunakan setiap hari. Kalau sebelum ni, saya dah bincang mengenai parabens, triclosan, phthalates, klorin, ammonia dan 1,4-dioxane.. […]

    Like

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s