PHTHALATES: Boleh Membuat Lelaki Mandul?

Assalamualaikum semua,

Pernah tak anda mendengar nama phthalates? Sejujurnya, pertama kali saya mendengar nama phthalates ni cuma setelah saya join bisnes online Shaklee. Ini adalah kerana, Shaklee merupakan satu-satunya syarikat yang 100 peratus tak menggunakan bahan kimia, 100 peratus selamat, 100 peratus semulajadi dan 100 peratus berkesan. Jadi, tak perlu risau dengan kesan jangka masa panjang pun. hehee..

Jom kita sama-sama berkenalan dengan phthalates ni.

APAKAH PTHALATES?

Phthalates merupakan bahan kimia  yang tergolong dalam kumpulan plastik. Kebiasaanya, phthalates ni kita akan jumpa dalam produk kegunaan harian yang diperbuat daripada PVC serta minyak wangi. Kebanyakan negara besar seperti Jepun, Mexico, Argentina & negara-negara eropah telah mengharamkan penggunaan phthalates dalam mana-mana produk yang diedarkan di negara mereka sejak tahun 2005.

Sebahagian besar penyelidik yakin bahawa, kebanyakan phthalates boleh diperolehi dari sumber makanan harian kita. Namun, mereka tidak tahu bagaimana dan berapa jumlah yang sebenarnya.

 

 BAHAYA PHTHALATES

Seperti Bisphenol A, phthalates dikatakan boleh menggangu fungsi hormon semulajadi testosteron, terutamanya sistem reproduksi lelaki dan turut mengganggu peranan organ-organ lain.

Beberapa kajian yang dilakukan terhadap phthalates ini. Semakin tinggi kandungan phthalates dalam tubuh seseorang lelaki, semakin rendah kualiti sperma mereka. Secara tidak langsung, ia boleh mempengaruhi kesuburan suami. Bahkan, jika seorang ibu hamil mengalami tingginya phthalates dalam tubuh, ia boleh mempengaruhi perubahan pada alat kelamin bayi lelaki yang dikandung. Perubahannya pada alat kelamin bayi adalah seperti jarak sedikit lebih pendek antara anus dan skrotum.

Menurut beberapa kajian yang dilakukan terhadap phthalates, ia dikatakan adalah antara bahan kimia yang boleh mengundang kepada timbulnya penyakit kanser.

Nama Phthalates yang biasanya dijumpai adalah seperti:

 • DBP (dibutyl phthalates)
 • DINP (diisononyl phthalates)
 • DEP (diethyl phthalates)
 • DEHP (di 2-ethylhexl phthalates)
 • DMP (dimethyl phthalates)
 • BBP (benzyl butyl phthalates)
 • DNOP (di-n-octyl phthalates)
 • DIDP (diisodecyl phthalates)

Mungkin agak sukar untuk menghindari phthalates ini, kerana produk-produk di Malaysia turut tercampur dengan bahan kimia ini. Namun, anda boleh memilih untuk mengubah jenama produk kesihatan & kecantikan yang anda gunakan pada hari ini. Mungkin ada yang beranggapan ia tidak merbahaya. Jadi, terpulang kepada pandangan masing-masing yer. 🙂

Bagi saya, memilih produk untuk kegunaan seluruh seisi keluarga, yang terbaik adalah produk yang terjamin selamat dan bebas dari bahan kimia. Oleh sebab itu, saya telah memilih Shaklee sebagai produk kegemaran dan kesukaan kami sekeluarga. 🙂

 

Nak kekal sihat sehingga usia tua, waktu muda nilah kena jaga badan betul-betul. 🙂

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau debit kad yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

 • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
 • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
 • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

4 thoughts on “PHTHALATES: Boleh Membuat Lelaki Mandul?

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s