Triclosan: Bahaya Ke?

Assalamualaikum,

Pernah tak anda mendengar nama triclosan ni? Triclosan ni biasanya kita akan temui dalam produk anti-bakteria, anti-kuman macam sabun, produk pencuci di rumah serta ubat gigi. Bahaya atau tidak, anda sendiri tentukan yer. Ini ikut pendapat masing-masing. Apa-apa pun, jom baca lagi sampai habis untuk mengetahui lebih lanjut mengenai triclosan ni. 🙂

Apakah Triclosan?

Triclosan adalah salah satu bahan aktif yang biasanya terdapat di dalam sabun anti-bakteria dan banyak lagi produk kegunaan di rumah. Bahan ini sudah menjadi lumrah, kerana ia digunakan dalam sabun anti-bakteria sejak puluhan tahun lalu. Namun begitu, triclosan ini sebenarnya tidak memberi manfaat yang sepenuhnya kepada manusia.

Setelah membuat kajian yang panjang, para saintis menyimpulkan bahawa, triclosan tidak cukup baik untuk kesihatan manusia bagi jangka masa panjang.

Bahaya Triclosan

  1. Menurut doktor perubatan, salah satu kesan dari antibiotik adalah, bakteria menjadi lebih kebal terhadap dos antibiotik yang sama. Ini menjadikan bakteria tersebut akan menjadi bakteria super kebal. Menurut kajian FDA (Food & Drugs Administration, BPOM Amerika), triclosan merupakan penyebab bakteria super kebal ini terhasil.
  2. Kajian yang dimuatkan di dalam jurnal Edmonton, menyatakan bahawa triclosan akan mengundang bahaya kepada kesihatan untuk kesan jangka panjang. Selain menjadi bakteria super kebal, triclosan juga ternyata mampu mengganggu proses fungsi hormon secara normal, dengan menghasilkan racun tiroid.
  3. Terdapat kajian lain yang juga ada menyebut bahawa triclosan juga memiliki sifat klorofenol. Klorofenol bermaksud, ia boleh tersimpan di dalam lemak, jika ia termasuk ke dalam tubuh anda. Secara tidak langsung, triclosan boleh menyebabkan penyakit kanser.
  4. Beberapa buah negara telah mengharamkan penggunaan triclosan dalam semua produk yang digunakan di negara mereka, termasuklah Kanada. Ini kerana timbulnya fakta menyatakan bahawa triclosan telah menyebabkan meningkatnya masalah alahan.
  5. FDA juga turut membuatkan kajian dan menyatakan bahawa triclosan yang terkumpul dalam tubuh boleh menyebabkan berlakunya lumpuh, kemandulan serta lemahnya fungsi tubuh. Selain dari itu, triclosan juga boleh menyebabkan berlakunya pendarahan otak, penurunan fungsi kelamin, masalah jantung dan koma. Namun begitu, triclosan bukanlah satu-satunya penyebab ia berlaku. Ini kerana masalah kesihatan ini juga berlaku akibat pertembungan antara triclosan dan bahan-bahan kimia yang lain.

Selain triclosan, terdapat juga bahan kimia anti-bakteria yang merbahaya seperti triclorocarbon. Kajian terhadap seekor tikus menunjukkan bahawa ia boleh menyebabkan lemah sistem reproduksi dan menimbulkan penyakit kanser.

Sumber: Rizwanaz

Jadi, sekarang ni masih nak guna atau anda nak berhenti menggunakan produk anti-bakteria? Ia bergantung kepada pandangan masing-masing. Nasihat saya, gunalah ia dengan bijak.

Pilihan saya, adalah menggunakan produk Shaklee. Ia bukan sahaja selamat 100 peratus, bahkan ia juga memang bebas dari penggunaan mana-mana bahan kimia. Nak kekal sihat sehingga usia tua, waktu muda nilah kena jaga badan betul-betul. 🙂

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau debit kad yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

 

 

 

4 thoughts on “Triclosan: Bahaya Ke?

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s