Bahaya Parabens

Assalamualaikum,

Perasan tak anda, di setiap bekas produk kecantikan anda, ada turut tertulis perkataan parabens di bahagian bahan-bahan, betul tak? hehe

Tidak semua orang mengambil berat tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kosmetik yang mereka gunakan. Rata-rata yang berfikir, asalkan produk tersebut memberikan kesan seperti yang diinginkan, cukuplah. Betul tak?

Bagi anda yang tak kenal lagi parabens, baca sampai habis, k. 🙂

Apakah Itu Paraben?

Paraben merupakan sejenis bahan pengawet yang digunakan dalam pemprosesan membuat bahan-bahan kosmetik. Ia juga boleh didapati di dalam beberapa bahan makanan yang diproses selain bahan farmaseutikal (ubat-ubatan).

Jadinya tak dinafikan kebanyakan produk kecantikan mengandungi bahan pengawet Paraben kerana fungsi utama Paraben adalah untuk membunuh dan mengelakkan pertumbuhan kuman. Paraben dapat diserap dengan mudah ke dalam badan kita, ianya kekal di dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyebabkan kanser. adakah Paraben bahaya? masing2 punya pandangan sendiri:)

Parabens sebenarnya adalah beberapa bahan kimia yang berbeza dengan struktur molekul yang sama. Paraben sangat meluas digunakan dalam produk komestik (syampu , perapi , losyen, pencuci muka dan mandi dan scrub) yang mana mudah diserap oleh kulit, darah dan sistem percernaan. Paraben juga boleh didapati dalam syampu, losyen, deodorant dan lulur. Paraben membuatkan cecair menjadi lebih likat untuk digunakan seperti syampu.

Kebiasaannya pada label botol ditulis dengan nama Ethylparaben, butylparaben, Methylparaben, propylparaben, bahan-bahan lain yang berakhir dengan – paraben.

Empat daripada ini kerap digunakan dalam kosmetik iaitu ethylparaben, butylparaben, Methylparaben dan propylparaben. Methylparaben dan propylparaben adalah yang paling biasa digunakan.

Adakah Paraben Menganggu Kesihatan Kita?

Paraben boleh menyebabkan gangguan endokrin iaitu menganggu kefungsian hormon dalam badan. Kerana kesannya menyebabkan peningkatan risiko kanser payudara dan menganggu kawasan peranakan wanita.

Carilah produk yang dilabel “paraben bebas” dan membaca senarai ramuan pada label untuk mengelakkan produk dengan parabens. Banyak pengeluar kosmetik semulajadi dan organik telah menemui alternatif yang berkesan untuk parabens untuk mencegah pertumbuhan mikrob dalam produk penjagaan diri.

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

4 thoughts on “Bahaya Parabens

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s