Peranan Vitamin B Complex Untuk Tubuh

Assalamualaikum,

Hari ni saya nak sembang mengenai peranan vitamin B untuk tubuh kita semua. Biasanya, kita jarang ambil berat pun jenis-jenis vitamin yang kita ambil seharian. Sebab itu, kita tidak sedar, tubuh kita kadang-kadang terlebih, kadang-kadang terkurang jenis vitamin tertentu. hehee..

Biasanya, kalau kita sebut vitamin B je, mesti kita ingat pasal vitamin B ni cuma untuk tambah berat badan je. Tahu tak anda, sebenarnya, vitamin B, jika ia diambil lengkap dengan 8 jenis vitamin B, ia sebenarnya langsung tak menambah berat badan pun. Dan sudah pastilah, waktu makan yang betul pun perlu diambil kira. Kalau anda ambil tak kira waktu, memang boleh membuat selera makan anda bertambah-tambah.. hehee..

Jadi, kalau anda nak kekalkan tubuh badan bila ambil vitamin B ataupun nak tambah berat badan ke, boleh je saya ajar cara makan yang betul. Tapi, syaratnya, anda kena beli vitamin Shaklee daripada sayalah.. hehe.

Jom kita kenali terlebih dahulu mengenai vitamin B ini.🙂

Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?

Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.

Apakah B Complex ?

B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1),riboflavin (B-2),niacin(B-3),pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.

Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?

Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untukmengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.

Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?

b complex 2

 

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :

  • Sistem penyerapan bioaktif berpaten
    – Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
    – Peningkatan penghantaran zat
    – Tablet mudah ditelan

Siapa sebenarnya yang perlu B complex?

Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang

  • Terdedah kepada sinaran matahari
  • Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
  • Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
  • Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
  • Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
  • Mereka yang nak nampak cantik dan muda
  • Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
  • Wanita yang mengambil pil perancang

Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan suplemen B Complex…

_____________________________________________________________

Bila kita tahu fungsi dan kebaikkan B Complex..automatik kita akan berdisiplin utk makan hari2.. B Complex membantu badan lebih bertenaga, lebih sihat, ceria dan mood lebih stabil di samping dapat mengawal tekanan yang kita hadapi….Kata nak jadi superwoman ..kan kan. hehee..

Vitamin B ni kena ambil setiap hari tau, sebab vitamin ni jenis yang larut air. Bila dah larut air, memang tiap-tiap hari jugalah ia tersingkir, tidak kira melalui peluh atau pun urin.🙂

beli sekarang 2

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook”

daftar ahli shaklee

 

One thought on “Peranan Vitamin B Complex Untuk Tubuh

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s