Petua Menghitamkan Rambut Yang Beruban

Assalamualaikum,

Pernah tak anda melihat orang muda beruban? Alah, bukan yang banyak macam orang tua, tapi terdapat beberapa helai rambut berwarna putih. Ada sesetengah orang cakap, rambut beruban semasa muda, itu tanda penyakit. haahaa.. Maaflah yer, bukan tak nak percaya, cuma saya bab-bab macam ni, kurang sikit nak percaya.🙂

Tapi, kalau tanya saya, rasanya mungkin sebab keturunan. Sebab, dalam keluarga saya, keturunan sebelah mak, memang orang muda akan ada rambut beruban, walaupun cuma 4-5 helai. Biarpun, masih usia budak-budak pun, dah ada uban sehelai dua. Syukurlah, saya ikut belah ayah, rambut hitam sampai ke tua.. Ayah walaupun dah tua, rambut tetap hitam. Alhamdulillah..🙂

Hari ini, saya nak share sedikit petua menghitamkan rambut. Sebaiknya, anda cuba amalkan semasa masih muda sekarang. Jangan tunggu rambut dah nak putih, baru nak kalut cari ubat segala macam untuk hitamkan rambut. Prevention is better than cure.. kan bagus kalau bertindak awal sebelum terjadi. hehee..

Petua Menghitamkan Rambut Bagi Mengelak Uban

1. Ambil segenggam daun kari dan tumbuk sehingga lumat. Selepas itu, campurkan daun kari yang dah ditumbuk tadi bersama santan pekat dan di rebus. Biarkan rebusan tadi menjadi likat seperti minyak. Tunggu sehingga sejuk dan lumurkan hasil rebusan tadi ke bahagian rambut yang beruban tadi. Sebaik-baiknya, amalkan setiap hari. Biasanya, dalam seminggu, hasilnya dah boleh nampak.🙂

2. Ambil biji betik yang sudah masak. Selepas itu, goreng biji betik tanpa minyak sehingga hangus. Kemudian, campurkan minyak kelapa bersama-sama biji betik yang dah digoreng tadi. Tunggu sehingga sejuk, dan sapukan ke bahagian kepala dan rambut. Amalkan sehingga anda mendapat hasil yang di inginkan.🙂

3. Ambil 5 biji buah mengkudu tua yang kuning, 5 helai daun pandan. Kisar kesemua bahan ini dan tapis. Embunkan semalaman dan keesokkan harinya, sapu rata pada bahagian kepala. Amalkan setiap hari.

4. Didihkan 1 cawan kacang hijau bersama 1 cawan air. Pastikan kacang hijau itu tidak pecah. Embunkan semalaman dan tapis. Ambil airnya dan campurkan dengan 3 sudu besar madu asli. Kacau rata dan ratakan pada bahagian kepala. Tunggu sehingga kering, barulah di bilas.

5. Ambil 5 helai daun sirih dan 5 helai daun bunga raya. Ramaskan kedua-duanya serta rendam ke dalam semangkuk air kepala muda. Biarkannya semalaman. Sapukan air rendaman tadi ke seluruh kepala sambil diurut. Biarkan ia kering dan boleh bilas selepas itu.

Petua ni saya ambil dari banyak sumber. Semoga bermanfaat yer.🙂

Berminat untuk membuat pesanan vitamin untuk rambut atau set penjagaan syampu rambut prosante Shaklee? Boleh klik pada link di bawah. Panduan untuk mengisi borang di bawah, boleh rujuk pada tab ‘Cara Pembelian Melalui E-Sell

 

___________________________________________________________

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s