Punca Bibir Menjadi Hitam

Assalamualaikum,

Bibir yang cantik, merah bak delima memang semua orang suka. Tapi, tidak semua orang mampu memilikinya. Ini kerana, akibat tabiat kita sendiri, bibir kita mudah menjadi hitam dan hilang keseriannya. Kalau hitam sebab lipstik, tak pe ye tak? hehe..

Sebenarnya, terdapat beberapa sebab yang boleh mengundang kepada masalah bibir hitam ini. Kebanyakkannya adalah berpunca dari tabiat kita, yang tidak kita menyedarinya.

Punca Bibir Menjadi Hitam

1. KOMESTIK BIBIR

Tidak semua kosmetik bibir mampu membuatkan warna bibir kekal selama 24 jam. Malah tidak semua juga mampu mengekalkan kelembapan bibir hingga mampu mengekalkan warna semulajadi bibir nampak sihat dan kemerahan. Ada beberapa produk yang murah dan tidak elok boleh menyebabkan bibir kamu semakin mengering dan mengakibatkan bibir menjadi gelap.

 2. MENJILAT BIBIR

Ada sesetengah orang berpendapat amalan menjilat bibir dapat mengekalkan kelembapan dan menyelesaikan masalah bibir kering. Namun sebenarnya semua ini hanya mitos sahaja. Sebenarnya amalan ini akan menyebabkan bibir kamu lebih kering dan menghitam. Sebaiknya gantikan amalan menjilat bibir dengan menggunakan pelembap bibir yang diyakini.

 3. SINARAN MATAHARI

Seperti yang di ketahui, sinaran UV mampu meningkatkan produksi melanin pada kulit. Ia juga boleh terjadi pada bibir. Oleh itu pilihlah pelembap bibir atau lipstick yang mengandungi UV protection.

 4. KEKURANGAN AIR

Kekurangan cair dalam badan boleh menyebabkan tubuh badan tidak sihat dan menyebabkan kulit kering terutamanya di bahagian bibir. Jadi banyakkan minum air terutamanya air putih atau mineral untuk mengekalkan kelembapan bibir serta kesihatan tubuh badan.

 5. KANDUNGAN KAFIEN TERLALU TINGGI

Kamu suka minum kopi ? Hati-hati, minuman yang mengandungi kafien ini mampu membuatkan bibir kamu kering dan hitam malah sebenarnya ia juga tidak bagus untuk kesihatan

6. Merokok

Jarang kita lihat, bibir mereka yang suka merokok berwarna merah semulajadi. Betul tak?

7. Kekurangan nutrien, zat besi

Kekurangan nutrisi penting dalam tubuh juga boleh membuatkan bibir kelihatan hitam dan pucat. Untuk mengatasi masalah seperti bibir hitam, anda boleh cuba amalkan dengan masker alfalfa complex shaklee. Amalkan setiap malam, inshaAllah ia dapat membantu. 🙂

p.s: Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai vitamin Shaklee dan membuat pesanan?

___________________________________________________________

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: