TIP KANAK-KANAK: Kenali Sebab Kenapa Kanak-Kanak Obesiti

Assalamualaikum semua,

Apa khabar petang ni? Masih dalam monday mood ke? Jom ceriakan hari anda dengan membaca info menarik ini.. hehee..

Siapa yang suka tengok kanak-kanak gemuk? Sila angkat tangan.. hehee.. Saya akui, kanak-kanak gemuk, memang comel, tetapi, hakikatnya gemuk kanak-kanak sama bahayanya gemuk orang dewasa. Kanak-kanak gemuk cenderung dapat penyakit kencing manis tau.. Jadi, jangan biarkan kecomelan mereka musnah kerana penyakit yang merbahaya ini..

Cute tak? Rasa nak cubit je pipi dia.. Peluk pun best ni.. hehe

Jom kita sama-sama baca sebab kenapa kanak-kanak boleh gemuk.

  • Keturunan atau struktur genetik. Hampir 35 peratus kes obesiti dikesan dalam kalangan kanak-kanak yang ibu bapa mereka mempunyai berat badan normal. Secara amnya, kanak-kanak mempunyai risiko menjadi obes yang lebih tinggi jika ibu bapa mereka juga obes.
  • Terdapat kelebihan tenaga yang positif iaitu berlaku pengambilan makanan lebih daripada apa yang diperlukan. Situasi begini wujud apabila kita makan dengan berlebihan dan tidak melakukan aktiviti fizikal. Badan yang gemuk bukan hanya menyimpan lemak, tetapi ia juga mengandungi otot pejal.
  • Faktor belajar iaitu kanak-kanak mencontohi tabiat makan kurang sihat seperti makan berlebihan seperti yang dilakukan oleh ibu bapa mereka. Justeru, ibu bapa mesti menjadi teladan yang baik dan mengamalkan tabiat makan yang sihat untuk kebaikan anak mereka.
  •   /Makan dengan berlebihan menyebabkan kanak-kanak menjadi obes. Apabila mereka obes, kanak-kanak cenderung untuk terus makan dengan berlebihan kerana mereka memerlukan lebih tenaga untuk bergerak

 

p.s: Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai vitamin Shaklee dan membuat pesanan?

___________________________________________________________

 

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

One thought on “TIP KANAK-KANAK: Kenali Sebab Kenapa Kanak-Kanak Obesiti

  1. […] Baru2 ni dapat badnews kawan saya kata ade seorang manager muda di tempat kerjanya meninggal akibat stroke dan kidney failure. Yang jadi tersentak sebab masih muda. Dan bila sebut stroke… saya terus teringat tentang stress..Sebenarnya stress ni punca banyak penyakit2 kronik….Banyak kesan2 kurang baik ke atas kehidupan..especially wanita. Stress menggangu sistem pencernaan kita (sakit perut, sembelit, cirit), menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam), meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur, penambahan berat badan… haaa.. point yang last tu memang menarik.. berat badan naik bukan je sebab anda banyk amakan..tapi kalau anda stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti…. […]

    Like

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s