Penyusuan Susu Ibu: Pilihan Yang Terbaik Untuk Si Manja Anda

Tahukah anda, polisi kebangsaan Malaysia, ada menyatakan “semua ibu digalakkan menyusukan anaknya dengan susu ibu sahaja selama enam bulan dan meneruskannya sehingga anak tersebut berusia dua tahun. Makanan tambahan perlu dimulakan semasa anak berumur enam bulan”

Ramai antara kita, yang mengambil ringan tentang kepentingan penyusuan bayi ni. Lebih-lebih lagi, jika bayi tersebut menolak untuk menyusu badan sejak dari awal kelahiran lagi.

Oleh sebab itu, pengetahuan tentang kepentingan susu badan ini perlu di pelajari semasa masih mengandung lagi. Kalau baru nak ambil tahu semasa berpantang, memang akan ke lautlah. Kerana, masa berpantang ni, bermacam-macam perasaan akan timbul. Mana lagi nak layan badan sendiri penat lepas bersalin, sakit sana-sini, luka bersalin belum pulih lagi, badan sendiri nak jaga jugak kan? Kena pula, bayi buat perangai, langsung tak nak menyusu badan, lepas tu, ada pulak suara orang sekeliling yang mendesak agar kita memberi susu formula sahaja kat baby, bagi mengelak bayi tersebut melalak kelaparan. Mesti bertambah stress kan? At last.. susu formula yang kita pilih sebagai jalan penyelesaiannya.

Jalan penyelesaiannya yang memberi kesan buruk kepada ibu dan bayi sebenarnya. Penyusuan ibu membawa banyak kebaikan kepada ibu dan bayi. Antaranya:

  1. Susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi yang baru lahir, kerana ia mengandungi semua zat yang penting untuk pembesaran badan dan perkembangan otak bayi.
  2. Susu ibu sangat mudah di hadam. Jadi, bayi akan cepat kenyang dan cepat lapar. Jangan terkejut, kalau anak asyik bangun minta susu.🙂
  3. Susu ibu mempunyai kolostrum yang sangat penting untuk imunisasi bayi
  4. Penyusuan boleh membantu ibu untuk melangsingkan badan dengan cepat. Sebab menyusu boleh membakar kalori dari badan tanpa perlu penat berlari. J
  5. Penyusuan penting untuk membantu agar rahim ibu cepat mengecut ke saiz asal.
  6. Penyusuan dapat membantu mengurangkan risiko ibu untuk mendapat barah payudara dan ovari.

Selamat menyusu bayi anda dengan eksklusif yer ibu-ibu.. 🙂

Berminat untuk mencuba vitamin cantik bagi ibu yang menyusu? Saya akan share kebaikan vitamin ni, next post, k.😉

__________________________________________________________

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda.🙂

 

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR MENJADI SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Saya amat berbesar hati sekiranya anda sudi meninggalkan komen dan link contact anda kerana saya pasti membaca dan menjawabnya nanti. Terima kasih!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s